Dzisiaj polecam pyszne kruche ciasto z owocami i pianką. Owoce mogą być świeże, mrożone lub z kompotu, można użyć truskawek, wiśni, jagód lub brzoskwiń. U mnie ciasto z truskawkami i jagodami. Polecam!
Kruche ciasto z pianką i owocami
Składniki na blaszkę 24x24cm:
Na ciasto:
2 szklanki mąki
250g masła lub margaryny
4 żółtka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na piankę:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
Dodatkowo:
300g owoców mrożonych, świeżych lub z kompotu
Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy w gładkie ciasto, owijamy folią i schładzamy około godziny w lodówce. Następnie ciasto dzielimy na 2 równe części, jedną wstawiamy do zamrażalnika, drugą rozwałkowujemy i wykładamy spód blaszki (spód blaszki wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia). Ciasto podpiekamy w 180 stopniach około 15 minut.
Pianka: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i ciągle ubijamy. Na końcu wsypujemy budyń i miksujemy, do połączenia składników. Piankę wykładamy na podpieczony spód ciasta.
Owoce układamy na piance, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto (na tarce o grubych oczkach). Ciasto pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach (do zrumienienia).
Jezu, wygląda niesamowicie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Pychotka!
OdpowiedzUsuńGdy takie ciasta pojawiają się coraz częściej na blogach, czuć lato coraz bliżej :)
OdpowiedzUsuńWygląda super!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak sezonowe owoce! Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńjest pycha już 2 raz he robię :-))
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Teraz to moje ulubione. Dziekuje za przepis :)))
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne, już piekłam, wyszło super! Zastanawiam si tylko jak trzeba zwiększyć składniki żeby zrobić blaszkę normalnej wielkości, bo taka mała dla mojej rodziny to na raz :)
OdpowiedzUsuńMożna zwiększyć o 1/3 lub nawet o połowę. Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziś będzie próba:)
OdpowiedzUsuńCiasto super.Porzeczkowe ! Oszalałam z radości jak pięknie wyszło :))))) Dziękuję za przepis.Teraz mój faworyt:)))Edyta
OdpowiedzUsuńZ porzeczkami musi być fantastyczne! Może u mamy cos na krzaczku jeszcze znajdę to spróbuję :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWspaniałe :) a owoce mrożone trzeba najpierw rozmrozić czy układać na piance zamrożone?
OdpowiedzUsuńDrobnych owoców (maliny, jagody, porzeczki) nie rozmrażamy. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszło boskie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak pieczemy ciasto w piekarniku?z termobiegiem czy góra i dół?
OdpowiedzUsuńJa piekłam z termoobiegiem, ale można góra - dół.
UsuńCiasto pyszne:-) super sie piecze:-)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast budyniu może być kisiel .
OdpowiedzUsuńMoże być kisiel.
Usuńa z jabłkami? bo do tej pory robiłam tylko z czerwonymi owocami...
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z jabłkami, będzie jabłecznik :)
Usuńogłaszam że z jabłkami tez wyszedł rewelacyjnie, :)
OdpowiedzUsuńRobiłam.Wyszlo rewelacyjnie.Polecam.
OdpowiedzUsuń