wtorek, 8 maja 2012

Sernik pomarańczowy na zimno

Cudownie lekki i orzeźwiający sernik na zimno, bez masła, bez jajek, bez gotowania.  Szybki, bo spód sernika jest z biszkoptów. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, jedynie czas oczekiwania, aż masa zastygnie może sięgać kilku godzin, ale warto czekać :) Polecam!



Sernik pomarańczowy na zimno

Składniki na tortownicę 24cm:

Na spód:
opakowanie biszkoptów okrągłych

Na masę:
500g serka twarogowego kremowego (użyłam zwykłego mielonego twarogu)
500ml śmietanki kremówki 30%
500ml soku wyciśniętego z pomarańczy
100-150g cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki cukru pudru
7 płaskich łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:
galaretka pomarańczowa
bita śmietana do dekoracji

Wykonanie:
Tortownicę wykładamy biszkoptami. Luki między biszkoptami uzupełniamy pokruszonymi biszkoptami. 

Masa: 200ml soku z pomarańczy mieszamy z żelatyną i odkładamy do napęcznienia. Mąkę kukurydzianą mieszamy z kilkoma łyżkami soku, resztę soku zagotowujemy z cukrem i otartą skórką pomarańczy. Ilość cukru zależy od słodkości pomarańczy, u mnie 100g wystarczyło. Gdy sok się zagotuje wlewamy rozrobioną mąkę i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń podgrzewając na małym ogniu. Budyń studzimy. 
Kremówkę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru (można dodać cukier z wanilią). Gdy masa budyniowa ostygnie miksujemy ją z serem. Dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy na najniższych obrotach. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści, wlewamy do masy serowej i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy do stężenia do lodówki.

Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężec wylewamy na sernik i ponownie schładzamy. Na cieście można poukładać cząstki pomarańczy przez wylaniem galaretki. Przed podaniem ciasto dekorujemy bitą śmietaną.


Źródło: sernik na zimno.

7 komentarzy:

  1. WYGLĄDA PIĘKNIE:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Pyszny musi być z takich składników;)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealny na upalne dni....alez zrobilas smaka...

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj uwodzi, uwodzi wyglądem i smakiem! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. a kiedy dodajemy żelatynę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Napęczniałą żelatynę podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści, wlewamy do masy serowej i miksujemy do połączenia składników" proszę dokładnie przeczytać przepis. Pozdrawiam

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...