Zapiekanka wiejska (Cottage pie) jest bardzo popularna w kuchni angielskiej. Zapiekanka składa się z 2 warstw: na spodzie potrawka mięsno - warzywna (wołowina z cebulą, marchewką i innymi warzywami i przyprawami) oraz na górze puree ziemniaczane. Po zapieczeniu wierzchnia warstwa robi się rumiana i chrupiąca. Podobną zapiekanką jest zapiekanka pasterska (Shepherd's pie), w której zamiast wołowiny używa się jagnięciny. Serdecznie polecam, danie smaczne, aromatyczne i sycące!
Zapiekanka wiejska
Składniki na okrągłą formę 25cm:
Na puree ziemniaczane:
600g ziemniaków
łyżka masła
2-3 łyżki mleka (lub gęstej śmietany)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki startego parmezanu
Na masę mięsno - warzywną:
200g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 pieczarki
2 marchewki
pół szklanki mrożonego groszku
pół szklanki bulionu wołowego
łyżka przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, łyżka sosu Worcester
1/4 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie)
Wykonanie:
Puree: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy z masłem, mlekiem i przyprawami na gładkie puree.
Masa mięsno - warzywna: czosnek i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Marchew w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso i smażymy, aż straci czerwony kolor. Następnie dodajemy marchew i pieczarki i smażymy razem kilka minut. Wlewamy bulion, wino, przecier, przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem i dusimy, aż warzywa zmiękną i sos się zagęści.
Gotową potrawkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na masie mięsno - warzywnej rozsmarowujemy puree. Widelcem robimy na masie wzorki, całość posypujemy parmezanem. Zapiekamy około 20-30 minut (do zrumienienia ziemniaków) w 180 stopniach.
no to już mam pomysł na dzisiejszy obiad dla męża! dzięki za inspirację :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńkażdą wersję tych zapiekanek :)
Czas znów ją zrobić :)
ooo pomysł z ziemniakami mi się podoba
OdpowiedzUsuńW oryginalnej wersji, a źródła nie podałaś nie ma pieczarek. A ten sos tez wątpliwa sprawa. W ogóle gdzie to można dostać taki sos i jak on smakuje, może można go czymś zastapić.
OdpowiedzUsuńWersji jest mnóstwo, w niektórych jest tylko marchewka, w innych więcej warzyw. Mnie odpowiada taka wersja na bogato. Nie korzystałam z jednego przepisu, przeglądnęłam kilka i zrobiłam zapiekankę pod swój smak. A sos powstaje po dodaniu bulionu i przecieru i odparowaniu, nigdzie nie podaję że to jakiś gotowy sos. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhej, co słychać , nie ma Cię już długo...:(
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Efka
Efciu, byłam na nieplanowanym dłuższym urlopie. Własnie wróciłam i mam nadzieję, że wkrótce nadrobię zaległości :)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam!