poniedziałek, 8 października 2012

Paella

Paella to hiszpańska potrawa posiadająca wiele odmian. Bazą tego dania jest ryż średnioziarnisty z dodatkiem szafranu, gotowany w specjalnej patelni z dwoma uchwytami tzw. paella. Do ryżu dodaje się mięso (drób, królik), owoce morza (małże, kalmary, krewetki) lub warzywa (pomidory, papryka, groszek). Potrawę podaje się zazwyczaj na obiad jako pierwsze lub główne danie i powinno się je spożywać bezpośrednio z naczynia, w którym było przygotowywane. Szafran zabarwia ryż na piękny żółty kolor, dlatego danie jest bardzo kolorowe i apetyczne.

U mnie dzisiaj paella z pałkami kurczaka, chrupiącym boczkiem oraz warzywami. Polecam!




Paella

Składniki na 4 porcje:

200g boczku
6 pałeczek z kurczaka
szklanka ryżu średnioziarnistego
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 papryki różnokolorowe
szklanka groszku mrożonego
700ml bulionu drobiowego
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, nitka szafranu

Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paseczki. Boczek kroimy w słupki. Pałeczki oprószamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, obsmażamy na rumiano pałeczki kurczaka. Odkładamy je na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę z czosnkiem, gdy się zeszklą dodajemy ryż, szafran i chwilę smażymy. Następnie dodajemy paprykę, mieszamy i podsmażamy kilka minut. Na patelnię wlewamy bulion, do ryżu wkładamy również pałeczki i całość dusimy pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie. Potrawy nie mieszamy! Pod koniec dodajemy groszek, doprawiamy do smaku. Boczek podsmażamy na osobnej patelni bez tłuszczu. Posypujemy nim gotową potrawę. 


5 komentarzy:

  1. ... i tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ja dobrze zrozumiałam, ryż ma do tej potrawy wczesniej nie gotujemy ?? Czy robimy standardowo z ugotowanym?
    Anett

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, ryżu nie gotujemy. Całą potrawę dusimy w bulionie, aż ryż będzie miękki.

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...