środa, 14 listopada 2012

Ciasteczka Latte

Uwielbiamy wszystko co kawowe. Koktajle, ciasta, ciasteczka, lody. Dzisiaj polecam ciasteczka kawowe z nutką cynamonu. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.



Ciasteczka Latte

Składniki na około 25-30 ciasteczek:

280g mąki pszennej
230g miękkiego masła
80 g cukru pudru
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej w granulkach)
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Masło miksujemy na jasną, puszystą masę, dodajmy cukier, cynamon i wanilię i miksujemy, aż składniki dobrze połączą się z masłem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, a pod koniec kawę. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki rozpłaszczamy (najlepiej szklanką). Ciasteczka pieczemy około 10-15 minut w 175 stopniach (do uzyskania złoto-brązowego koloru).



Źródło: ciasteczka Latte.

18 komentarzy:

  1. Super ciasteczka! Muszę spróbować z bezkofeinową lub Inką. Pozdrawiam!

    Jestem automatem!
    Po co ta weryfikacja?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba o czymś nie wiem... Jaka weryfikacja??

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak kawowe to muszą być pyszne:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę spróbować, też lubimy kawowe smakołyki :)
    Jak dzieciaczki się mają? Dają Ci coś poeksperymentować w kuchni? :)
    Pozdrawiam - Efka

    OdpowiedzUsuń
  6. Maluchy bardzo grzeczne, wiadomo teraz więcej obowiązków, a mniej czasu na kucharzenie, ale z pomocą Męża czasem udaje mi się zaszyć na jakiś czas w kuchni :) Również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam 2 pytania: 1. Czy mogę użyć margaryny? 2. Czy mogę zamiast kawy dać kakao rozpuszczalne? Kawy nie posiadam, bo nie pijemy rozpuszczalnej:(
    Pozdrawiam
    M..

    OdpowiedzUsuń
  8. Oczywiście można użyć margaryny, a zamiast kawy dodać kakao w granulkach lub proszku :) Wtedy będą ciasteczka kakaowe, równie smaczne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak szybką odpowiedź, od razu biorę się za pieczenie:))
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Podczas pieczenia okazało się jeszcze, że brakło mi ekstraktu z wanilii, ale i tak wyszły pyszne i bardzo kruche. Połowa została zjedzona, zanim wyjęłam blachę z piekarnika:)
      M..

      Usuń
  9. ups... moje po wyjęciu z piekarnika po 15 minutach są złote, ale plaskate i miękkie, chyba coś nie tak zrobiłam, a wydawało się, że tego nie można zepsuć :(

    OdpowiedzUsuń
  10. A piekarnik z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  11. Z termoobiegiem... Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika stwardniały, były kruche, ale strasznie płaskie :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka są bez proszku do pieczenia, wiec dużo nie rosną. Może następnym razem trzeba mniej je 'rozgnieść' szklanką. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Powiem tak, pierwsze wrażenie - lepka sprawa:D
    Drugie -Wyszły kapitalne! Zamiast ekstraktu dodałam cukier waniliowy. Polecam wszystkim którzy chcą siebie albo kogoś uszczęśliwić. W trakcie jedzenia uśmiech pojawia się na twarzy. Wspaniały przepis. Zacznę próbować Twoich kolejnych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  14. W tych ciasteczkach można się zakochać od pierwszego "ugryzienia" :) Ciesze się, że smakują wszystkim.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne ciasteczka, nawet takie beztalencie kulinarne jak ja potrafi je zrobić.
    Chociaż mam ten sam problem Akwarela, też są miękkie, ale twardnieją po kilkudziesięciu minutach i można jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wygladaja pysznie :) musze je zrobic :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...