Dzisiaj polecam sos pietruszkowy na ciepło, najlepiej skomponuje się z rybą. Rybę dodajemy do sosu w trakcie gotowania, a przed dodaniem pietruszki. Tak przyrządzana ryba będzie krucha, delikatna i nie zrobi się sucha. Ryba w sosie pietruszkowym jest tradycyjnym daniem angielskim. Polecam!
Sos pietruszkowy
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
pół kostki rosołowej (drobiowej lub warzywnej)
garść natki pietruszki
przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy chwilę. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając trzepaczką. Gdy powstanie jednolity sos dodajemy kostkę rosołową i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, pod koniec dodajemy posiekaną natkę oraz przyprawy.
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
pół kostki rosołowej (drobiowej lub warzywnej)
garść natki pietruszki
przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy chwilę. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając trzepaczką. Gdy powstanie jednolity sos dodajemy kostkę rosołową i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, pod koniec dodajemy posiekaną natkę oraz przyprawy.
Bardzo fajny, wyobrażam sobie, że pasuje do wielu dań, nie tylko do ryby :-)
OdpowiedzUsuńfajny ten sosik..ja zawsze robie taki ale koperkowy,tylko zamiast mleka daje śmietane;)a tu miła odmiana.na pewno wyprobuję..
OdpowiedzUsuńSos na bazie beszamelu to jest właśnie to ... :)
OdpowiedzUsuńPrzepis może i dobry, szkoda tylko, że ukradziony ze strony:
OdpowiedzUsuńhttp://smaker.pl/przepis-sos-pietruszkowy,61523.html
Jak ma się do tego prawo autorskie?