piątek, 22 marca 2013

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Prosta zapiekanka makaronowa z kiełbasą i sosem beszamelowym. Zamiast kiełbasy można użyć szynki lub parówek (lub co tam znajdziemy w lodówce). Można również dodać kilka plastrów salami. Polecam!



Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Składniki: 

200g makaronu (rurki, świderki, kolanka, penne)
250g wędzonej cienkiej kiełbasy (lub szynki, parówek)
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli, zioła prowansalskie

Na sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250-300ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:
100g startego żółtego sera

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę, czosnek kroimy w kostkę, kiełbasę kroimy w półplasterki. Kiełbasę podsmażamy na łyżce tłuszczu, gdy się zrumieni dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy makaron, doprawiamy do smaku i mieszamy.

Sos: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy mleko i mieszamy aż powstanie gładki sos. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos się zagęści, doprawiamy solą, pieprzem i gałką.

Makaron z kiełbasą przekładamy do naczynia żaroodpornego, całość zalewamy sosem. Wierzch posypujemy serem. Zapiekamy około 20 minut w 160-180 stopniach.

SMACZNEGO!



1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...