środa, 17 lipca 2013

Zielone naleśniki kokosowe

Poszukując inspiracji w sieci natrafiłam na przepisy z użyciem pasty pandanowej. Pandan to roślina tropikalna szeroko stosowana w Azji, przez wielu porównywana do wanilii, gdyż używana jest do aromatyzowania potraw. Jest wykorzystywana jako dodatek do deserów, ciast, lodów, naleśników, ryżu, napojów, ale również do mięs. Pasta pandanowa barwi potrawy na obłędny zielony kolor! I jest w 100% naturalna! Po sprawdzeniu w każdym sklepie niestety rozczarowałam się - nigdzie nie mogłam tego produktu znaleźć. Udało mi się znaleźć jedną jedyną stronę poprzez, którą można pastę kupić - link tutaj. Zamówiłam na początek jedną małą buteleczkę, ale już wiem, że na tej jednej się nie skończy :)
Pasta ma posmak lekko kokosowy, sama w sobie ma mdły smak, ale po dodaniu  niewielkiej jej ilości do potrawy jest niewyczuwalna. Pasta jest bardzo wydajna, wystarczy mała łyżeczka, by uzyskać taki kolor naleśników jak na zdjęciach. Naleśniki dla odmiany kokosowe, więc i smak i kolor zachęcają do spróbowania. Polecam!



Zielone naleśniki kokosowe


Składniki na około 8 sztuk:

1 szklanka mleka
pół szklanki mleczka kokosowego
2 jajka
szklanka mąki
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
łyżeczka pasty pandanowej

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto odstawiamy na 15 minut, a następnie smażymy cienkie naleśniki (uważając by ich zanadto nie rumienić). Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię smarujemy ją masłem. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO!


Źródło: naleśniki.

7 komentarzy:

  1. Pierwszy raz słyszę o takiej paście - wedruje na listę zakupów. Już sobie wyobrażam zielone ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  2. cudny kolor. Ja również o paście nie słyszałam, ale zapowiada się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Konkurs dla BLOGUJĄCYCH rodziców!
    Rób to co zawsze i wygraj konika na biegunach dla swojej pociechy - warto spróbować!

    http://beticco-baby.blogspot.com/2013/07/konkurs.html

    Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny kolor. Kiedyś czytałam o tej roślinie, w jednej z gazet. Ale jakoś jeszcze nie widziałam w sklepie;0

    OdpowiedzUsuń
  5. Super!!! Już widzę miny moich dzieciaków na widok zielonych naleśników :) Efka

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...