wtorek, 3 września 2013

Kisz lotaryński (z cebulą i boczkiem)

 Kisz lotaryński (quiche lorraine) to rodzaj placka na kruchym cieście zapiekanego z boczkiem, szynką, serem i jajkami. Pochodzi z Lotaryngii w północno - wschodniej Francji.
Można go podawać na ciepło lub zimno, jako danie główne lub przystawkę.

 
 
Kisz lotaryński (z cebulą i boczkiem)
 
Składniki na formę 26cm:
 
Na kruche ciasto:
175g mąki pszennej
125 g masła
pół łyżeczki soli
3 łyżki zimnej wody
 
Na nadzienie:
2 cebule
250g wędzonego boczku
szklanka gęstej śmietany 18%
3 jajka
150g startego żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
 
Wykonanie:
Kruche ciasto: mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło i ugniatamy palcami, aż powstaną grudki jak w kruszonce. Następnie dodajemy wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i schładzamy 60 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na okrąg i wylepiamy nim dno i boki formy do tart. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach.

Nadzienie: boczek kroimy w paseczki, cebulę w piórka. Boczek podsmażamy na złoty kolor na suchej patelni, następnie dodajemy cebule i smażymy, aż  się zeszkli.
Śmietanę mieszamy z jajkami i serem, doprawiamy solą, pieprzem, gałką i ziołami.
Na podpieczone ciasto wykładamy boczek z cebulą, zalewamy masą śmietanowo - jajeczną. Kisz pieczemy około 30 - 40 minut (aż masa się zetnie) w temperaturze 200 stopni.

SMACZNEGO!
 
 


 

"Akcja zapiekanki edycja 2 "

 

3 komentarze:

  1. świetny pomysł:) zrobię sobie jutro taką na obiadł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, chetnie cos takiego zrobie ;) Buziaki, zapraszam w wolnej chwili ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha...dałam mniej boczku..i super..
    Ale trochę za duzo sera...więc lekko zdominował por..
    Ale i tak super.
    Ps..z gotowego ciasta francuskiego

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...