wtorek, 30 września 2014

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę

 Zapełniamy spiżarkę kolejnymi przetworami. Do zapasów dołączyła fasolka szparagowa duszona z cebulą i marchewką w sosie pomidorowym (u mnie lekko pikantna, bo z dodatkiem Tabasco). Pyszny smak lata, który można będzie poczuć zimą :) Polecam!
 

 
 
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
 
Składniki:

2 kg fasolki szparagowej żółtej
4 marchewki
4 cebule
szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
10 ziaren pieprzu
 10 ziaren ziela angielskiego
 5 listków laurowych
2 łyżeczki Tabasco (opcjonalnie)
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
pół szklanki octu
1/4 szklanki oleju

Wykonanie:

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na 3cm kawałki i gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w półtalarki, marchewkę szatkujemy w plasterki lub grube wiórki. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy marchew, liście laurowe, pierz, ziele angielskie, sól, cukier i chwilę smażymy. Wlewamy 1/4 szklani wody i dusimy warzywa pod przykryciem około 10 minut. Następnie wlewamy przecier, dodajemy koncentrat, ocet i olej i dusimy kolejnych 10 minut. Pod koniec dodajemy fasolkę i posiekaną natkę oraz tabasco.  Całość razem dusimy jeszcze kilka minut.
Gorącą sałatkę nakładamy do wyprażonych, suchych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 15-20 minut. Po pasteryzacji odwracamy dnem do góry.

SMACZNEGO!
 
 


1 komentarz:

  1. Moja teściowa swego czasu taką fasolkę robiła. Była całkiem dobra :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...