czwartek, 25 września 2014

Sernik dyniowy

 Kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. I kolejny ze strony Moje Wypieki, od której jestem uzależniona :) Wilgotny, korzenny sernik z musem dyniowym rozpływa się w ustach. Sernik piekłam w naparowanym piekarniku, masy serowej jest dużo i u mnie forma 26cm była wypełniona aż po brzegi. Polecam!

 
 
Sernik dyniowy
 
 
Składniki na tortownicę 26cm:
 
Na spód:
250g herbatników, ciasteczek imbirowych lub orzechowych
80g roztopionego masła
1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
 
Na masę serową:
750g zmielonego twarogu
250g mascarpone
425g puree z dyni
3 jajka
3 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
190g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
 
Dodatkowo:
200ml śmietanki kremówki
łyżka cukru pudru
podprażone orzechy włoskie (opcjonalnie)
 
Wykonanie:
 
Spód: ciasteczka miksujemy na proszek, dodajemy roztopione masło, przyprawę i mieszamy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wsypujemy masę, rękami dobrze ugniatamy na dnie i do połowy boków formy. Spód schładzamy w lodówce około 30 minut.

Puree z dyni: dynię myjemy, kroimy na 4 części. Wydrążamy gniazda nasienne. Kawałki dyni układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym (skórką do dołu), przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach około 60-80 minut (w zależności od wielkości dyni) do miękkości. Po wystudzeniu obieramy ze skóry, miąższ miksujemy na puree.
 
Masa serowa: wszystkie składniki (powinny być w temperaturze pokojowej) umieszczamy w dużej misce, miksujemy tylko po połączenia składników (sernik nie może być napowietrzony, inaczej za mocno wyrośnie i opadnie).
Na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne napełnione wrzątkiem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Ciasto wkładamy do naparowanego piekarnika, obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 90 minut bez termoobiegu.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i studzimy. Zimny sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy kremówką ubitą z łyżką cukru pudru. Można dodatkowo obsypać podprażonymi, posiekanymi orzechami włoskimi.
 
SMACZNEGO!
 
 
Źródło: sernik.

9 komentarzy:

  1. wygląda niesamowicie ! czy dynia jest wyczuwalna ?

    OdpowiedzUsuń
  2. O. A ja mam właśnie puree z dyni. To może serniczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dynia w wypiekach- jestem na tak! sernik prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham sernik dyniowy:) smak niepowtarzalny, a kolor bajeczny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. O puree pisałam przy bułeczkach dyniowych, powinnam też tutaj to opisać. Już podaję:
      Puree z dyni: dynię myjemy, kroimy na 4 części. Wydrążamy gniazda nasienne. Kawałki dyni układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym (skórką do dołu), przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach około 60-80 minut (w zależności od wielkości dyni) do miękkości. Po wystudzeniu obieramy ze skóry, miąższ miksujemy na puree.

      Usuń
  6. Wygląda cudownie, no i ten kolor! Fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...