środa, 30 grudnia 2015

Sernik kajmakowy

Bardzo prosty, szybki i pyszny sernik z kajmakiem. Sernik wychodzi wysoki, wilgotny, można go udekorować polewą czekoladową z tego przepisu lub rozpuszczoną czekoladą. Przepis ze strony Kwestia Smaku. Polecam!





Sernik kajmakowy:

Składniki na tortownicę 24-26cm:

Na spód:
200g herbatników maślanych
80 g roztopionego masła
pół łyżeczki cynamonu

Na masę serową:
800g twarogu, dwukrotnie zmielonego
puszka kajmaku (510g)
5 jaj
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
100g śmietanki kremówki 30 lub 36%

Wykonanie:
Spód: ciasteczka miksujemy na proszek, dodajemy roztopione masło, cynamon i mieszamy do uzyskania  masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy masę ciasteczkową, rękami dobrze ugniatamy masę na dnie i bokach formy. Spód schładzamy około 30 minut.

Masa serowa: ser miksujemy z cukrem, ekstraktem, mąką oraz masą kajmakową (tylko do połączenia składników). Następnie wbijamy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodajemy kremówkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schłodzony spód, wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 60 minut (aż cała powierzchnia sernika będzie ścięta i po dotknięciu sprężysta). Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu dekorujemy polewą lub roztopioną czekoladą.

SMACZNEGO!


2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...