Kolejna odsłona śledzia w sałatce. Tym razem pięknie prezentująca się warstwowa sałatka z filetami a'la matjas. Sałatka sycąca, z ziemniakami, słodka w smaku, składniki świetnie się ze sobą komponują. Śledzi firmy SEKO nie trzeba wcześniej moczyć, są lekko solone, jednak aby były bardziej delikatne i kruche warto je na kilkadziesiąt minut zanurzyć w mleku.
Warstwowa sałatka śledziowa
Składniki:
3 średnie ziemniaki, ugotowane w mundurkach, wystudzone
1 duża cebula
2 buraki, ugotowane w mundurkach
1 duże jabłko
4 jajka ugotowane na twardo
2 opakowania filetów a'la matjas firmy Seko (opakowania po 200g)
sok z połowy cytryny
przyprawy: sól, pieprz
300ml majonezu
3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Filety śledziowe moczymy około 60 minut w mleku, odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski, oprószamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, blanszujemy we wrzątku 2 minuty, odsączamy, odciskamy z wody.
Buraki i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy z namiaru soków. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
Żółtka oddzielmy od białek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, żółtka na drobnych oczkach w osobnej miseczce.
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
W wysokiej salaterce układamy warstwami: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebulę, sos majonezowy, buraki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek, żółtka. Wierzch dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce.
SMACZNEGO!
Co prawda juz po WIgilii, ale sledzie zawsze są smaczne, lubie ;) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuń