Lekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z cytrynową masą budyniową oraz lekką cytrynową pianką. Zamiast biszkoptu możemy użyć gotowych okrągłych lub podłużnych biszkopcików, wtedy ciasto będzie bez pieczenia. Wierzch można udekorować polewą kakaową lub roztopioną czekoladą, u mnie skromna dekoracja z masy cytrynowo - śmietankowej. Polecam!
Cytrynowiec
Składniki na blaszkę 25x33cm:
Na biszkopt:
5 jaj
niepełna szklanka cukru kryształu
niepełna szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę cytrynową:
pół szklanki soku z cytryny
2 budynie śmietankowe
200g cukru
250g margaryny
Na masę śmietankowo-cytrynową:
0,5 l śmietany kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250ml wody
Do nasączenia:
pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody
łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
opakowanie herbatników
Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku. Na koniec powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę (u mnie 25x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy około 20 minut w 160-170 stopniach. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier i wkładamy z powrotem do formy. Biszkopt nasączamy wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny.
Masa cytrynowa: sok z cytryny uzupełniamy wodą do objętości 500ml. Z tego odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem. W odstawionej połowie szklanki płynu rozpuszczamy budynie, wlewamy na gotującą się wodę z cukrem. Mieszamy energicznie około minuty, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na jasny, puszysty krem. Dodajemy po łyżce budyń i ucieramy na puszystą masę. Masę wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy.
Masa śmietankowo-cytrynowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i dobrze miksujemy. Z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy na kilka minut do stężenia do lodówki. Następnie na wierzchu układamy herbatniki, dekorujemy pozostawioną masą śmietankową przełożoną do szprycy, Chłodzimy kilka godzin.
SMACZNEGO!
Składniki na blaszkę 25x33cm:
Na biszkopt:
5 jaj
niepełna szklanka cukru kryształu
niepełna szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę cytrynową:
pół szklanki soku z cytryny
2 budynie śmietankowe
200g cukru
250g margaryny
Na masę śmietankowo-cytrynową:
0,5 l śmietany kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250ml wody
Do nasączenia:
pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody
łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
opakowanie herbatników
Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku. Na koniec powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę (u mnie 25x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy około 20 minut w 160-170 stopniach. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier i wkładamy z powrotem do formy. Biszkopt nasączamy wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny.
Masa cytrynowa: sok z cytryny uzupełniamy wodą do objętości 500ml. Z tego odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem. W odstawionej połowie szklanki płynu rozpuszczamy budynie, wlewamy na gotującą się wodę z cukrem. Mieszamy energicznie około minuty, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na jasny, puszysty krem. Dodajemy po łyżce budyń i ucieramy na puszystą masę. Masę wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy.
Masa śmietankowo-cytrynowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i dobrze miksujemy. Z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy na kilka minut do stężenia do lodówki. Następnie na wierzchu układamy herbatniki, dekorujemy pozostawioną masą śmietankową przełożoną do szprycy, Chłodzimy kilka godzin.
SMACZNEGO!
Lubię takie ciasta :) Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMniiiiiiam :) kocham :)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto już kilka razy i naprawdę jest godne polecenia. Smakuje równie dobrze jak wygląda :) Pozdrawiam serdecznie, z przyjemnością zaglądam na Pani blog.
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam, muszę kiedyś wypróbować przepis :) wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWitam ciasto genialne robie trochę inną wersję ale sam smak pomimo tego że nie przepadam za ciastami cytrynowymi jest genialny. a oto moja wersja polecam zrobić na próbę ;) biszkopt z 4 jajek, masa cytrynowa:2 budynie śmietankowe, 1/2litra mleka, 1 galaretka cytrynowa, 250g margaryny Kasia lub masła roślinnego,2 jajka, 2 cytryny- budynie ugotować w 1/2 l mleka i do gorącego wsypać galaretkę w proszku wymieszaći wystudzić, margarynę utrzeć z żółtkami i dalej ucierając dodawać porcjami budyń do masy dodać ubite na sztywno białka i sok z cytryny do smaku. masę wyłożyć na biszkopt
OdpowiedzUsuńUbić na sztywno 750ml kremówki dodać cukier puder do smaku i 3 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny wymieszać i wyłożyć na masę budyniową
na kremówkę herbatniki najlepiej typu be-be (są bardziej podzielne)i całość polukrować lukrem cytrynowym (cukier puder plus sok z cytryny) odstawić na parę godzin. a dalej tak jak u pani palce lizać ;)
Chętnie sprawdzę taką wersję :) Pozdrawiam
UsuńCiasto jest genialne. Ja wylewam na herbatniki białą czekoladę :))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. Chętnie bym się poczęstowała kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńBardzo lubię takie orzeźwiające słodkości. Pycha przepis.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto jadłam już kilka wersji tego ciasta jedną ma na blogu ,ale zdecydowanie wszystkie wersje są super poczęstowałam bym się tym ciastem pozdrawiam i zapraszam na blog http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuń