Po kolejnej dłuższej przerwie chorobowej wracam do Was z sałatką warstwową. Sałatka ładnie się prezentuje, jest szybka w przygotowaniu, u mnie udekorowana wiosenną rzeżuszką. Polecam!
Warstwowa sałatka z żółtym serem
Składniki:
słoiczek selera konserwowego
puszka kukurydzy
puszka groszku
5 jaj ugotowanych na twardo
1 por
200g sera żółtego, startego na grube wiórki
6 łyżek majonezu
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Z jajek wyjmujemy żółtka, miksujemy je z majonezem, a białka kroimy w kostkę.
Por kroimy w półtalarki, blanszujemy we wrzątku 2 minuty, odsączamy, przelewamy zimną wodą. Po ostudzeniu oprószamy solą i pieprzem.
Seler, groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy.
W salaterce lub misce układamy warstwami: seler, kukurydza, połowa majonezu, por, białka jajek, reszta majonezu, groszek i ser żółty. Sałatkę schładzamy, a przed podaniem dekorujemy np. rzeżuchą.
takiej nigdy nie jadłam jeszcze :) wygląda smakowicie :) i świetnie się prezentuje! ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo smacznie. Wypróbuję ;) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńElegancko zaprezentowana :) Skuszę się i zrobię!
OdpowiedzUsuń