niedziela, 20 sierpnia 2017

Tarta biszkoptowa z owocami

Sezon jagodowy już dobiega końca, ale zdążyłam jeszcze przygotować pyszną tartę biszkoptową z masą z bitej śmietany połączonej z białą czekoladą i z borówkami amerykańskimi. Kilka tygodni wcześniej upiekłam taką samą tartę z malinami. Owoce mogą być dowolne, w zależności co akurat jest dostępne. Tarta jest lekka, puszysta, szybka do przygotowania. Polecam!



Tarta biszkoptowa z owocami

Składniki na formę 28cm:

Na biszkopt:
3 jajka
120g drobnego cukru do wypieków
pół szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody

Na krem:
300ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
150g białej czekolady

Dodatkowo:
świeże owoce sezonowe: maliny, jagody, jeżyny

Wykonanie:
Biszkopt: żółtka oddzielmy od białek i ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem. Pod koniec dodajemy wodę i miksujemy do połączenia składników. 
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce pozostały cukier. Ubijamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Pianę przekładamy do żółtek, mieszamy. Dodajemy przesiane przez sitko mąki i mieszamy delikatnie szpatułką, aż składniki się połączą. 
Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, aż biszkopt będzie miał złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w piekarniku, następnie wyjmujemy i układamy na paterze spodem do góry.

Krem: kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po lekkim przestudzeniu wlewamy do ubitej kremówki i miksujemy. Krem wykładamy na wystudzony biszkopt, na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Ciasto schładzamy minimum 2 godziny.

SMACZNEGO!



Wersja z malinami:




A do pieczenia tart polecam specjalną foremkę dostępną w sklepie Makowski Kredens.



Forma posiada ochronną warstwę non-stick ułatwiającą wyjmowanie ciasta z formy. Jest łatwa do utrzymania w czystości. 

2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...