poniedziałek, 29 października 2018

Bułeczki z cynamonową posypką

Pyszne, aromatyczne i wilgotne bułeczki na maślance.  Chrupiąca, cynamonowa kruszonka sprawia, że nie sposób im się oprzeć. Bułeczki długo zachowują świeżość, wystarczy je podgrzać w mikrofali lub piekarniku by znowu były mięciutkie i gorące. Polecam!




Bułeczki z cynamonową posypką

Składniki na około 12 sztuk:

500g mąki pszennej chlebowej
25g drożdży
50g miękkiego masła
1 jajko
1 żółtko
1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej
2 łyżki letniego mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
pół łyżeczki soli

Na kruszonkę:
40g miękkiego masła
50g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu


Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy. Powstały zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy z pozostałą łyżką cukru, cukrem waniliowym, solą.
Do mąki wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy maślankę, jajko i żółtko oraz masło i wyrabiamy ciasto.
Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 równych części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na wyłożonej papierem blaszce (mogą być ułożone w niedużych odstępach, w czasie pieczenia ładnie się "zrosną"). Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Kruszonka: wszystkie składniki rozcieramy palcami do powstania jednolitej masy, masę schładzamy.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do zrumienienia się).

SMACZNEGO!





4 komentarze:

  1. Witaj po długiej przerwie! Czekam na nowe wspaniałe potrawy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj po długiej przerwie - czekam na nowe recepty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ktoś z niecierpliwością czeka na moje przepisy :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Czekamy... na nowości z niecierpliwością

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...