Długo za mną chodziły prawdziwe rogaliki francuskie - croissanty. I nareszcie je upiekłam! Przygotowanie ciasta jest niestety czasochłonne, ale podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego nie takie trudne. A rogaliki po prostu bezkonkurencyjne! U mnie były bez nadzienia, takie mini rogaliki. Następnym razem wypróbujemy z nadzieniem. Od razu uprzedzam, by robić z podwójnej porcji, gdyż rogaliki znikają, zanim wystygną :) Ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni, więc można je rozdzielić na 2 porcje i mieć pyszne rogaliki 2 razy w ciągu tygodnia.
Croissant
Składniki na 15 małych rogalików:
15 g roztopionego masła
5 g świeżych drożdży
85 ml letniej wody
210 g mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki pełnotłustego mleka w proszku
125 g miękkiego masła
żółtko + 2 łyżki wody
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło oraz rozmieszane z wodą drożdże. Ciasto zagnieść ręką, a gdy będzie gładkie i elastyczne odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Jeśli w trakcie wyrabiania ciasto będzie twarde dodać troszkę więcej wody. Po 1,5 godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość, Uderzamy je ręką i czekamy aż opadnie. Miskę ponownie owijamy folią lub ściereczką i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciasto znowu powinno podwoić swoją objętość. Ponownie uderzamy ciasto ręką, a gdy opadnie wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. Następnie ciasto rozwałkowujemy (wałkujemy tylko w jednym kierunku!) na prostokąt o długości 3 x większej niż szerokość. Masło dzielimy na 2 równe części. Jedną część rozprowadzamy na środku ciasta (nie rozprowadzamy równo do brzegów, by przy wałkowaniu masło nie wypłynęło).
Następnie górną część ciasta zakładamy na rozłożone masło, a potem dolną.
Tak złożone ciasto odwracamy o 90 stopni (zdjęcie poniżej) i rozwałkowujemy tak, by długość była 3x większa niż szerokość.
Ciasto ponownie składamy na 3 części, najpierw górna, a potem dolna część. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika, a następnie przekładamy na godzinę do lodówki. Ciasto ponownie rozwałkowujemy na prostokąt 3x dłuższy niż szerszy, na środek ponownie wykładamy masło, składamy na 3 części (powtarzamy dokładnie wcześniejszą czynność). Przekręcamy o 90 stopni, rozwałkowujemy i ponownie składamy i chłodzimy tak samo 30 minut w zamrażalniku, a potem godzinkę w lodówce. Po upływie tego czasu ciasto jest gotowe do użycia.
Aby przygotować rogaliki francuskie ciasto należy rozwałkować na grubość 0,5 cm. Z ciasta wycinamy trójkąty, które zwijamy od szerszej strony. Ze zwiniętych trójkątów formujemy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody.
Rogaliki jeszcze muszą wyrastać 1,5 godziny :) Po wyrośnięciu jeszcze raz smarujemy żółtkiem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy rogaliki i po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni. Pieczemy jeszcze 10 minut. Rogaliki pięknie rosną i ciasto rozwarstwia się, dzięki temu są bardzo delikatne i mięciutkie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Polecam!
Ale apetycznie wyglądają Twoje Croissanty Patusiu... ;-)))
OdpowiedzUsuńSliczne rogaliki!Niestety kiedy mam wałkować coś dłużej niż 5 minut dopada mnie złe ;-).Ale chociaż na te ślicznotki popatrzę.Pozdrawiam .Ewa
OdpowiedzUsuńEwo, wcale nie trzeba długo wałkować. Zapewniam Cię, iż wałkowanie zajmie nie więcej niż 2 minutki :) A potem już tylko chłodzenie!
OdpowiedzUsuńsuper ten Pani blog . dopero co go dzisiaj odkrylam . super przepisy od jutra zaczynam piec gotowac ;) wedlug tych przepisow :)
OdpowiedzUsuń