Uwielbiam to ciasto, Mama często je piekła z jabłkami. Ja postanowiłam wypróbować z wiśniami i również smakowało wyśmienicie. Polecam!
Fale Dunaju
Składniki na blaszkę 25x25cm:
Na ciasto:
3 jajka
2 szklanki mąki
150g cukru
150ml mleka
150ml oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka
30 dkg wiśni (z kompotu lub mrożonych)
Na masę budyniową:
1 opakowanie budyniu waniliowego
400ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
250g miękkiego masła
2 łyżki soku z cytryny
Na polewę:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
Wykonanie:
Ciasto: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Gdy cukier się rozpuści dodajemy powoli olej cały czas ubijając. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy sitkiem do masy ciągle ubijając, równocześnie stopniowo dodajemy mleko. Gdy składniki się połączą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka. Ciasto jasne wylewamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Studzimy.
Masa budyniowa: z 400ml mleka odlewamy pół szklanki. Resztę zagotowujemy z cukrami. Budyń rozrabiamy w pół szklanki mleka, wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy aż powstanie budyń, studzimy. Następnie zimny budyń ucieramy z masłem, pod koniec stopniowo dodajemy sok z cytryny. Masę rozprowadzamy na zimnym cieście, schładzamy w lodówce.
Polewa: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy masło. Gdy powstanie gładka, jednolita masa smarujemy nią wierzch ciasta. Ponownie schładzamy.
Ciasto najlepiej kroić nożem zanurzonym w gorącej wodzie.
Bardzo ladnie wyszlo!
OdpowiedzUsuńpyszne to ciasto jest, ja robię z mrozonymi sliwkami pokrojonymi na ćwiartki, fajnie wtedy te fale wychodza i nie jest za słodkie a przyjemnie kwaskowate, polecam wypróbować
OdpowiedzUsuńRobię to ciasto od kilku lat, tylko ja dodaję śliwki lub brzoskwinie pokrojone na większe cząsteczki. Moje ciasto nie jest takie "wygładzone". Łyżką sylikonową robię w nim wybrzuszenia i zagłębienia. Wtedy wygląda jak Fale Dunaju:) ale ogólnie mój przepis jest prawie taki sam;) jedno z ulubionych ciast całej mojej rodziny:)
OdpowiedzUsuńciasto upiekłam na obiad rodzinny odpustowy jest pyszne ulubione ciasto mojej córki tylko zamiast polewy z czekolady zrobiłam z masła i kakao tradycyjną jest miękciejsze ***@
OdpowiedzUsuńPati bardzo cie prosze o przepis na ambasadora bo ja mam ,ale masa wychodzi zbyt wolna dlaczego?
OdpowiedzUsuń