Pyszny, soczysty i kruchy schab z praski Singiel. Otoczony aromatycznymi ziołami, doskonały na kanapkę. Praska (szynkowar) sprawdza się przy każdym rodzaju mięsa, dzięki niemu każdy może przygotować doskonałą wędlinę domową. Polecam!
Schab w ziołach (z praski)
Składniki:
900g schabu
1 łyżeczka soli Peklosmaczek
1 łyżeczka przyprawy Sekretna (lubczyk, pietruszka, czosnek, pieprz czarny)
Wykonanie:
Schab myjemy osuszamy i nacieramy solą i przyprawą. Mięso zamykamy w prasce i wstawiamy na 12-24 godzin do lodówki. Po tym czasie praskę umieszczamy w garnku wypełnionym wodą (do 3/4 wysokości praski). Na dno garnka wkładamy ręcznik papierowy lub bawełnianą ściereczkę. Mięso parzymy do momentu, aż termometr wbity w środek schabu pokaże 71 stopni (woda powinna być na granicy wrzenia przez cały czas parzenia). Praskę wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia.
SMACZNEGO!
1 łyżeczka przyprawy Sekretna (lubczyk, pietruszka, czosnek, pieprz czarny)
Wykonanie:
Schab myjemy osuszamy i nacieramy solą i przyprawą. Mięso zamykamy w prasce i wstawiamy na 12-24 godzin do lodówki. Po tym czasie praskę umieszczamy w garnku wypełnionym wodą (do 3/4 wysokości praski). Na dno garnka wkładamy ręcznik papierowy lub bawełnianą ściereczkę. Mięso parzymy do momentu, aż termometr wbity w środek schabu pokaże 71 stopni (woda powinna być na granicy wrzenia przez cały czas parzenia). Praskę wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia.
SMACZNEGO!
Och szkoda, że nie posiadam szybkowaru. Wygląda świetnie i jeszcze w ziołach, w których jestem zakochana. Dla mnie bomba
OdpowiedzUsuńnic prostszego www.tradismak.pl
Usuńniesamowicie apetycznie wygląda:) aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuń