Dzisiejsze bułeczki są niesamowicie puszyste i mięciutkie, idealne z masełkiem i ulubionym dżemem. Proste w wykonaniu. Uformowane bułeczki można zamrozić lub przechować do rana w lodówce i upiec rano. Bułeczki można też zamrozić świeżutkie po upieczeniu. Polecam!
Bułeczki maślane
Składniki na 12-16 sztuk:
4 szklanki mąki pszennej
25g świeżych drożdży
250ml mleka
110g miękkiego masła
2-3 łyżki cukru
2 jajka
3/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko + łyżka mleka do posmarowania
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z łyżką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka, dodajemy 2-3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do "ruszenia". Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, resztę cukru, mleka, roztrzepane widelcem jajka, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Następnie ciasto dzielimy na 12 lub 16 części. Z każdej formujemy bułeczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 1cm. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na 45 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy około 20-25 minut.
SMACZNEGO!
Źródło: bułeczki.
Rzeczywiście wyglądają jak puszyste poduszki!
OdpowiedzUsuńLubię takie :)
OdpowiedzUsuńMniam, cudownie puchate :)
OdpowiedzUsuńNapewno beda wyprobowane w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńciasto wyszło mi dość mokre, nie wiem czy to dobrze? na razie rośnie, zobaczymy:) dam znać jak się upieką
OdpowiedzUsuńWyszły rewelacyjne, wyrosły pięknie. Dodałam do ciasta trochę świeżego koperku i część posypałam kminkiem a część słonecznikiem dla urozmaicenia :) Świetne!
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne, dodałam kruszonki. Są puszyste,po prostu rozpływają się w ustach
OdpowiedzUsuńTakie buleczki przywozili mi do sprzedaży z Przedczca piekarnia GS pamiętam smak do dziś
OdpowiedzUsuńSuper mi wyszły .
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
Aga