niedziela, 26 października 2014

Chutney jabłkowy

 Kolejny rodzaj pysznego sosu, doskonałego do mięs, ryb, wędlin lub serów. Tym razem chutney jabłkowy. Pikantny, aromatyczny, doskonały. U mnie gorczyca szybko zbrązowiała, ale nie wpłynęło to na smak. A dzięki temu sos ma ciekawy wygląd :) Polecam! Przepis ze strony Tesco.
 

 
 
Chutney jabłkowy
 
Składniki na 3 słoiczki:
 
4 jabłka, obrane i wydrążone
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
1 laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
2 łyżki cukru
2 łyżki gorczycy
20ml wody
2 łyżki oleju
przyprawy: łyżeczka kurkumy, 1/4 łyżeczki chili (więcej lub mniej wg uznania)
 
Wykonanie:

Jabłka kroimy w grubszą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy gorczycę, a kiedy zacznie mocno strzelać dorzucamy cynamon i anyż. Mieszamy i od razu dodajemy jabłka, kurkumę, chili i smażymy kilka minut. Wlewamy wodę i dusimy około 15 minut często mieszając, Dodajemy cukier, starty imbir i całość smażymy jeszcze 15 minut (jabłka zaczną się rozpadać). Wyjmujemy cynamon i anyż.
Gorący chutney nakładamy do wyprażonych, czystych słoików, szczelnie zakręcamy i na chwilę odwracamy dnem do góry.

SMACZNEGO!


 



1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...