Leczo to bardzo smaczna i sycąca potrawa. Na blogu znajduje się już przepis na leczo, ale dzisiaj prezentuję leczo w słoikach na zimę. Po otwarciu wystarczy dodać podsmażoną wędlinę i serwować ze świeżą bagietką, ryżem lub innym dodatkami. Polecam!
Leczo do słoików
Składniki:
1,5 kg pomidorów
1 kg papryki
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 duża lub 2 małe cukinie
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka i zagotowujemy, gotujemy, aż zaczną się rozpadać, przecieramy przez sitko, przecier odstawiamy.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Cukinię obieramy, wydrążamy miąższ i roimy w półplasterki.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju w dużym rondlu, wlewamy przecier z pomidorów i dusimy razem około 60 minut. Dodajemy paprykę i cukinię, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy kolejnych 30 minut.
Sprawdzamy, czy leczo jest odpowiednio doprawione. Jeśli tak rozlewamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 20-30 minut.
SMACZNEGO!
Wykonanie:
Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka i zagotowujemy, gotujemy, aż zaczną się rozpadać, przecieramy przez sitko, przecier odstawiamy.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Cukinię obieramy, wydrążamy miąższ i roimy w półplasterki.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju w dużym rondlu, wlewamy przecier z pomidorów i dusimy razem około 60 minut. Dodajemy paprykę i cukinię, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy kolejnych 30 minut.
Sprawdzamy, czy leczo jest odpowiednio doprawione. Jeśli tak rozlewamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 20-30 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.