Dzisiaj polecam domową nalewkę cynamonową. Za ojca nalewek uznaje się słynnego greckiego lekarza Hipokratesa. Stworzył on napój z wina, miodu i przypraw korzennych. W XIII wieku odkryto, iż alkohol wzmacnia lecznicze działanie ziół, dlatego chorym jako lekarstwo przepisywano nalewki. Do Polski moda na nalewki przywędrowała wraz z królem Henrykiem Walezym. Wówczas zaczęto produkować znany do dzisiaj krupnik. Od niedawna moda na domowe nalewki powraca, podobnie u mnie w tym roku pojawiło się wiele różnych nalewek i likierów. Nalewka cynamonowa jest intensywna w smaku, świetnie rozgrzewa i poprawia nastrój. Idealna na zimne, jesiennie i zimowe wieczory.
Nalewka cynamonowa
Składniki:
laska cynamonu lub łyżeczka mielonego cynamonu
160g brązowego cukru
1l wódki
Wykonanie:
Cynamon i cukier umieszczamy w słoju, zalewamy wódką. Zakręcamy i potrząsamy do rozpuszczenia cukru. Nalewkę odstawiamy na 4 tygodnie, co kilka dni potrząsamy słojem. Po upływie tego czasu nalewkę filtrujemy przez podwójnie złożoną gazę, przelewamy do butelek i odstawiamy na kilka miesięcy.
takiej nie próbowałam, pewnie smaczna:)
OdpowiedzUsuńJa to jestem zakochana we wszystkich Twoich nalewkach :)
OdpowiedzUsuńCzy ta nalewka wyjdzie jeśli zmniejszę proporcję o połowę, tzn. pół litra wódki, 80 g cukru, pół laski cynamonu?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że wyjdzie :) Pozdrawiam
UsuńJaka duza ma być ta laska cynamonu? Bo kupiłam dzis takie długie dosyć i nie wiem czy to taka ma być
UsuńNiedawno robiłam tą nalewkę i dałam pół łyżeczki sypkiego cynamonu i kawałek (15cm) laski cynamonu. Jeśli nie używa Pani cynamonu sypkiego to można dać 3 kawałki laski (po 15cm) lub jedną długą (najlepiej ją podzielić na mniejsze kawałki). Pozdrawiam
UsuńRobiłam, zamiast wódki dałam bimberek, żeby zabić jego zapach, wyszła pyszna:)
OdpowiedzUsuńa jak dam spirytus np 70% to da rade zamiast wódeczki
OdpowiedzUsuń?
Można dać spirytus, będzie mocniejsza
Usuńa jak zamiast wódeczki dam spirytus np 60-80% to przejdzie?
OdpowiedzUsuńMożna dać połowę wódki, połowę spirytusu, będzie mocniejsza
OdpowiedzUsuńMożna z rumem? Zięć przywiózł taką nalewkę z Szeszeli.rewalacyjna!
OdpowiedzUsuńCzy można łączyć cynamon z rumem.zięć taki przywiózł z Szeszeli.pyszny.zadziałał na cukier i pechęrz.
OdpowiedzUsuńW kuchni można łączyć różne smaki, więc warto spróbować. Czekam na opinię jak wyszło :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńYYY... jak to odkładamy na kilka miesięcy???
OdpowiedzUsuńNalewka nabiera smaku z biegiem czasu, można oczywiście wypić zaraz po przefiltrowaniu :)
UsuńPowiem tak. Fajnie że trafiłem na ten post. Akurat niedługo urodziny to nastaw rozpocznę w dniu urodzin i za rok będzie jak znalazł 😁🙃
UsuńRaz smakowałem nalewkę cynamonową i bardzo mi smakowała.
OdpowiedzUsuń