Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Sos zazwyczaj spożywa się z plackami lub chipsami tortilla, jest również podawany jako dodatek do przystawki. Do sosu można dodawać różne dodatki (pomidory, paprykę chili, cebulę, czosnek, kolendrę), a podstawowy przepis składa się z awokado, soli i soku z limonki (lub cytryny). Awokado rozgniata się widelcem i skrapia sokiem z limonki, dodatki sieka się drobno i miesza z awokado.
U mnie guacamole z czosnkiem i cebulą, osssstre w smaku. Z chipsami tortilla świetnie nada się na meczową przekąskę.
Guacamole
Składniki:
1 awokado
sok z limonki
ząbek czosnku
1/4 cebuli
przyprawy: sól, tabasco
Wykonanie:
Awokado obieramy, rozgniatamy widelcem i mieszamy z odrobiną soku z limonki. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.