poniedziałek, 25 czerwca 2012

Kokosanki

Niedawno rozsmakowałam się w kokosankach. Uwielbiam kokos więc te ciasteczka idealnie wpasowały się w mój gust. Polecam Wszystkim, z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie. Przepis prosty i szybki. Polecam!




Kokosanki

Składniki na około 30 sztuk:

200g wiórków kokosowych
50g masła
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią
3 łyżki mleka
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, dodajemy cukry i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy mleko, mieszamy, dokładamy kokos i dobrze mieszamy (masa będzie gęsta). Odstawiamy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i lekko mieszamy łyżką. Następnie stopniowo dodajemy masę kokosową i mieszamy delikatnie łyżką. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nabieramy porcje masy i układamy na blaszce formując okrągłe ciasteczka. Kokosanki pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Studzimy.




Źródło: kokosanki.

6 komentarzy:

  1. Zrobiłam dziś identyczne :D Pyszne są!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kokos i robiłam te ciasteczka...są pyszne...Wspaniały blog...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. choc pozno jak na nie spojzalem musialem je zrobic.. wyszly bardzo dobre.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jest za późno na małe co nieco :) Również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam wedle przepisu, na swiezo po upieczeniu rozplywaly sie w ustach, ale po wystudzeniu zamknelam w pojemniku aby nie wyschly a nastepnego dnia twarde jak kamien, co moglam zrobic nie tak lub jak temu zapobiec???

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdopodobne zbyt mocno się wysuszyły. Można skrócić czas pieczenia o 5 minut lub zmniejszyć temperaturę do 170 stopni (bez teroobiegu).

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...