Niedawno rozsmakowałam się w kokosankach. Uwielbiam kokos więc te ciasteczka idealnie wpasowały się w mój gust. Polecam Wszystkim, z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie. Przepis prosty i szybki. Polecam!
Kokosanki
Składniki na około 30 sztuk:
200g wiórków kokosowych
50g masła
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią
3 łyżki mleka
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, dodajemy cukry i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy mleko, mieszamy, dokładamy kokos i dobrze mieszamy (masa będzie gęsta). Odstawiamy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i lekko mieszamy łyżką. Następnie stopniowo dodajemy masę kokosową i mieszamy delikatnie łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nabieramy porcje masy i układamy na blaszce formując okrągłe ciasteczka. Kokosanki pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Studzimy.
Źródło: kokosanki.
Zrobiłam dziś identyczne :D Pyszne są!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos i robiłam te ciasteczka...są pyszne...Wspaniały blog...Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńchoc pozno jak na nie spojzalem musialem je zrobic.. wyszly bardzo dobre.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy nie jest za późno na małe co nieco :) Również pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZrobilam wedle przepisu, na swiezo po upieczeniu rozplywaly sie w ustach, ale po wystudzeniu zamknelam w pojemniku aby nie wyschly a nastepnego dnia twarde jak kamien, co moglam zrobic nie tak lub jak temu zapobiec???
OdpowiedzUsuńPrawdopodobne zbyt mocno się wysuszyły. Można skrócić czas pieczenia o 5 minut lub zmniejszyć temperaturę do 170 stopni (bez teroobiegu).
OdpowiedzUsuń