Aromatyczny i sycący gulasz wołowy bez problemu zastąpi cały obiad. Wino można pominąć i zastąpić go bulionem. Polecam!
Gulasz wołowy z warzywami na winie
Składniki na 4 porcje:
700g wołowiny na gulasz
250g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
4 ziemniaki
pół szklanki zielonego groszku
szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 szklanki bulionu wołowego
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, tymianek
mąka do oprószenia mięsa
Wykonanie:
Wołowinę kroimy w kostkę 2x2cm, cebulę siekamy, czosnek rozgniatamy, marchew obieramy i kroimy w plasterki, pieczarki dzielimy na 4 cząstki, ziemniaki w grubą kostkę.
Mięso oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz partiami smażymy mięso, aż mocno zbrązowieje, przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem (wlewamy łyżkę tłuszczu jeśli to konieczne), po kilku minutach dodajemy pieczarki, lekko solimy i smażymy kilka minut. Warzywa przekładamy do większego rondla, dodajemy wołowinę. Na patelnię za smażenia wlewamy wino oraz bulion, dodajemy łyżeczkę tymianku i 2 liście laurowe i zagotowujemy. Sos przelewamy do rondla z mięsem i warzywami, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy około godziny. Następnie dodajemy marchew i ziemniaki i dusimy około 20-30 minut (aż warzywa i mięso będą miękkie). Pod koniec dokładamy groszek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Źródło inspiracji: gulasz wołowy.
uwielbiam takie mięsko w asyście takiego sosu, pycha!
OdpowiedzUsuńNajlepszy gulasz jaki jadłam! Polecam! Robię go już drugi raz i jest przepyszny.
OdpowiedzUsuń