Smaczna, letnia zupa kalafiorowa. Dodatek curry i kurkumy nadaje jej nie tylko piękny kolor, ale również wspaniały aromat. Zupę można zmiksować i podawać z bułeczką jako gęsty krem. Polecam!
Zupa kalafiorowa
Składniki na 4 porcje:
1 marchew
kawałek selera
mała pietruszka
kilka krążków pora
2 ziemniaki
litr bulionu drobiowego
pół kalafiora
pół szklanki gęstej śmietany
przyprawy: sól, pieprz, po pół łyżeczki curry i kurkumy
2 łyżki koperku
Wykonanie:
Warzywa obieramy i myjemy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy 10 minut. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, ziemianki kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z porem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy przyprawy. Na końcu zabielamy śmietaną i dodajemy koperek.
Oj lubię takie zupki. Wprosiłabym sie chętnie do Ciebie na tę zupkę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
OdpowiedzUsuńDodanie curry i kurkumy to świetny pomysł wizerunkowy - tradycyjna kalafiorowa jest właśnie mdła przede wszystkim z wyglądu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny kolor. Aż zrobiłam się głodna.
OdpowiedzUsuńZrobiłam zupkę i robić ją będę. Bardzo mi smakowała. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis palce lizac
OdpowiedzUsuń