Dzisiaj polecam soczyste udka w słodkiej marynacie z syropu klonowego z nutką pomarańczy. Po upieczeniu mięsko ma wspaniały kolor, smak i aromat. Można podawać z ziemniaczkami z wody i ulubioną surówką. Smacznego!
Udka w syropie klonowym
Składniki na 4 porcje:
4 udka kurczaka
Na marynatę:
5 łyżek syropu klonowego
pół łyżeczki cukru
skórka o sok z połowy pomarańczy
łyżka ketchupu
1 łyżka sosu sojowego
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Udka myjemy i czyścimy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem.
Marynata: wszystkie składniki marynaty łączymy.
Udka wkładamy do miski, polewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego (nadmiar marynaty zachowujemy), wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut, co jakiś czas polewamy pozostałą marynatą. Mięsko powinno nabrać pięknego, złoto - brązowego koloru.
Hmm, ostatnio mam fazę barabarzyńską! Chętnie bym dorwała taką nogę! Ostro i słodko. Idealnie.
OdpowiedzUsuńWitam:) Wlasnie przegladam Pani przepisy.. Pieknie podane dania i mysle,ze bardzo smaczne!:) Szukalam nowego przepisu na sernik a znalazlam Pani bloga i bardzo ciekawe propozycje kulinarne :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za słowa uznania, mam nadzieję, ze przepisy się sprawdzą. Również pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam ponownie:) Sernik upieklam ale sprawdzilam rowniz przepis na udka w sosie klonowym- cos pysznego! chetnie bede odwiedzac Pani bloga, bo jak pisalam wczesniej sa b,ciekawe propozycje :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń