Cudownie lekki i mocno jagodowy sernik na zimno znaleziony na stronie Małej Cukierenki z moimi zmianami. Jagody prawdziwe, z lasu, soczyste i aromatyczne, nadają serniowi fantastyczny kolor i smak.
Sernik jagodowy na zimno
Składniki na tortownicę 24cm:
Na spód:
100g herbatników maślanych lub ciastek digestive
pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
7 łyżek stopionego masła (około 100g)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Na masę serowo - jagodową:
500g twarogu mielonego
250ml śmietanki kremówki 30%
3 szklanki jagód
łyżka soku z cytryny
szklanka cukru
40g żelatyny
Na wierzch sernika:
250ml kremówki 30%
2 łyżki cukru
świeże jagody do dekoracji
Wykonanie:
Spód: herbatniki rozdrabniamy blenderem, mieszamy z cukrem, solą, ekstraktem i stopionym masłem. Gotową masę wykładamy na spód tortownicy i dociskamy palcami. Spód podpiekamy około 15 minut w 160 stopniach i studzimy.
Masa: Ser miksujemy z cukrem, sokiem i połową płynnej kremówki. Resztę kremówki ubijamy. Jagody miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy, aż się rozpuści. Do masy serowej dodajemy jagody i miksujemy razem. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i lekko mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy lekko ciepłą żelatynę i mieszamy. Jeśli masa będzie rzadka wstawiamy na kilka minut do lodówki, a następnie wylewamy na upieczony spód. Schładzamy kilka godzin.
Wierzch: kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem, wykładamy na wierzch sernika i dekorujemy świeżymi jagodami. Do śmietany można dodać łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny lub opakowanie "Śmietan-fixu".
Masa: Ser miksujemy z cukrem, sokiem i połową płynnej kremówki. Resztę kremówki ubijamy. Jagody miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy, aż się rozpuści. Do masy serowej dodajemy jagody i miksujemy razem. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i lekko mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy lekko ciepłą żelatynę i mieszamy. Jeśli masa będzie rzadka wstawiamy na kilka minut do lodówki, a następnie wylewamy na upieczony spód. Schładzamy kilka godzin.
Wierzch: kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem, wykładamy na wierzch sernika i dekorujemy świeżymi jagodami. Do śmietany można dodać łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny lub opakowanie "Śmietan-fixu".
Źródło: sernik jagodowy.
Pięknych kolorów nabrał Twój sernik. Musi wybornie smakować:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie;) już dawno miałem ochotę na taki, ale coś się zabrać nie mogę..
OdpowiedzUsuńurzekający kolor!!!
OdpowiedzUsuńZaglądam tu nie raz w poszukiwaniu przepisów na ciasta. Do tej pory się nie zawiodłam żadnym. A ten sernik... moje jagodowe marzenie! muszę zrobić, koniecznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
~ daria
Jest po prostu przepiękny!
OdpowiedzUsuńAleż tu pysznie u Ciebie:)
Pozdrawiam!
Oj kusi kolorem, nie sposób mu się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Sernik jest cudowny, niebo w gębie !!! Zrobiłam i polecam innym. Aga
OdpowiedzUsuńw przepisie nie podałas co zrobić z płatkami błyskawicznymi!!?
OdpowiedzUsuńPlatki dodajemy do spodu sernika jak podano w skladnikach. Dziekuje za zwrocenie uwagi. Pzdr
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam ,tylko bez płatków(nie lubię),wygląda pięknie,jutro przyjeżdża córka ,zobaczymy czy będzie smakować
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię :) U mnie dzisiaj rolada jagodowa, niebawem dodam przepis. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń