Sezon na dynię w pełni, dlatego u Nas pojawiły się przepyszne muffiny z dynią i czekoladą. Cudownie wilgotne, o pięknym kolorze i niepowtarzalnym smaku. Polecam!
Muffiny dyniowe z czekoladą
Składniki na około 15 muffinek:
2 niepełne szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
110g roztopionego masła
1,5 szklanki puree z dyni
tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
Wykonanie:
Czekoladę kroimy dość grubo. Formę do muffin wykładamy papilotkami lub silikonowymi foremkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (u mnie z termoobiegiem).
W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, cukier, przyprawa do piernika, soda, sól, proszek do pieczenia, czekolada). W drugiej mieszamy puree z jajkami oraz przestudzonym masłem. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy widelcem do połączenia składników (niezbyt długo). Ciastem napełniamy przygotowane foremki do 3/4 wysokości, pieczemy około 20-25 minut. Smacznego!
robiłam w okresie dyniowym i są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuń_________________________________
zapraszam do siebie dopiero się rozkręcam
http://tymczasemunatt.blogspot.com/
Mam pytanie w jakiej postaci dodawać jajka do tych muffin z czekoladą czy ubite czy całe czy osobno żółtka i ubite białka
OdpowiedzUsuńMam jeszcze jedno pytanie jak robisz puree z dyni
OdpowiedzUsuńJajka dajemy w całości. Aby uzyskać puree z dyni należy przekroić dynię na 4 części, oczyścić z pestek, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu i piec w 180 stopniach aż zmięknie (w zależności od grubości 30-60 minut). Po upieczeniu wybieramy miąższ ze skórki i miksujemy na puree.
OdpowiedzUsuńDzięki za pomoc napewno zrobię mam nadzieję że mi równie fajnie wyjdą jak twoje teraz sporo rzeczy robiłem z dyni racuchy zupy naleśniki dynię marynowaną w curry ale muffinek jeszcze nie robiłem. Sądzę że będą pyszne wyglądają obłędnie
OdpowiedzUsuńPiekłam jeszcze ciasto dyniowe, smakuje jak sernik. Dynia w słodkich wypiekach smakuje fantastycznie! Pozdrawiam i smacznego!
OdpowiedzUsuńPyszne!! Nie miałam masła, więc dodałam pół szklanki oleju. Wyszły rewelacyjnie! Dziękuję:-) Agnieszka
OdpowiedzUsuń