Dzisiaj polecam aromatyczny chlebek cynamonowy o ciekawym wyglądzie. Ciasto kroi się na kwadraty i układa pionowo w foremce. Chlebek można jeść odrywając kolejno kawałki lub pokroić na kromeczki. Można jeść z dżemem, masełkiem lub bez dodatków. Polecam!
Chlebek cynamonowy
Składniki na keksówkę 22cm:
Na ciasto:
385g mąki
50g cukru
7g drożdży suszonych
pół łyżeczki soli
2 jajka
60g masła
80ml mleka
60ml wody
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Na posypkę cynamonową:
pół szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
łyżka roztopionego masła
Wykonanie:
Ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę, cukier, drożdże i sól. Jajka ubijamy lekko trzepaczką. Mleko podgrzewamy z masłem w małym rondelku, aż masło się rozpuści. Dodajemy do tego wodę oraz ekstrakt z wanilii. Mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy. Dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Zagniatamy na stolnicy około 10 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Po wyrośnięci ciasto odgazowujemy uderzając je ręką. Przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 30 x 50cm.
Posypka: cukier mieszamy z cynamonem. Masłem smarujemy rozwałkowane ciasto, posypujemy mieszaną cukru i cynamonu.
Ciasto kroimy wzdłuż na 6 równych pasków. Paski układamy jeden na drugim. Następnie kroimy je na 6 kwadratów.
Do natłuszczonej i obsypanej mąką lub bułką tartą foremki przekładamy pokrojone ciasto "na stojąco".
Ciasto odstawiamy na 30-45 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 30 minut w 175 stopniach. Jeśli za bardzo będzie się rumienić przykrywamy folią aluminiową. Chlebek powinien mieć piękny, złoto - brązowy kolor.
Posypka: cukier mieszamy z cynamonem. Masłem smarujemy rozwałkowane ciasto, posypujemy mieszaną cukru i cynamonu.
Ciasto kroimy wzdłuż na 6 równych pasków. Paski układamy jeden na drugim. Następnie kroimy je na 6 kwadratów.
Do natłuszczonej i obsypanej mąką lub bułką tartą foremki przekładamy pokrojone ciasto "na stojąco".
Ciasto odstawiamy na 30-45 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 30 minut w 175 stopniach. Jeśli za bardzo będzie się rumienić przykrywamy folią aluminiową. Chlebek powinien mieć piękny, złoto - brązowy kolor.
Źródło: chlebek cynamonowy.
Fikuśny! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sposób :)
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis i jaki wygląd
OdpowiedzUsuń