Frittata to danie, którego głównym składnikiem są jajka, podobne do omletu lub kiszu. Z dodatków wykorzystuje się sery, mięso lub warzywa oraz zioła. Frittatę smaży się około 10 minut, na bardzo wolnym ogniu, podaje się pokrojoną na kawałki, jak pizzę. Po podsmażeniu z jednej strony można ją zapiec w piekarniku, aż wierzch się zetnie. Polecam!
Frittata z cukinią, pomidorami i fetą
Składniki:
mała cukinia
kilka suszonych pomidorków
cebula
pół opakowania fety
6 jajek
2 łyżki mąki
przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła
Wykonanie:
Cebulę dzielimy na piórka, cukinię myjemy i ze skórką kroimy na cienkie plasterki, pomidory kroimy w paseczki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy cukinię i pomidory, lekko solimy i smażymy kilka minut. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, dodajemy mąkę i pokruszoną fetę, lekko mieszamy. Masę wylewamy na podsmażone warzywa i smażymy na małym ogniu kilka minut, aż jajka się zetną. Następnie omlet należy przewrócić na drugą stronę (najlepiej zsunąć go na duży talerz, a następnie przykryć patelnią i odwrócić talerz tak, by omlet wpadł do patelni) i smażymy jeszcze chwilę. SMACZNEGO!
Cudownie, przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńjakiś czas temu znalazłam tutaj tylko muffiny dyniowe które mnie zachęcały ale teraz zaczynam tutaj znajdować coraz więcej potraw które mi się podobają !
OdpowiedzUsuń_________________________
http://tymczasemunatt.blogspot.com/