piątek, 30 listopada 2012

Frittata z cukinią, pomidorami i fetą

Frittata to danie, którego głównym składnikiem są jajka, podobne do omletu lub kiszu. Z dodatków wykorzystuje się sery, mięso lub warzywa oraz zioła. Frittatę smaży się około 10 minut, na bardzo wolnym ogniu, podaje się pokrojoną na kawałki, jak pizzę. Po podsmażeniu z jednej strony można ją zapiec w piekarniku, aż wierzch się zetnie. Polecam!



Frittata z cukinią, pomidorami i fetą

Składniki:

mała cukinia
kilka suszonych pomidorków
cebula
pół opakowania fety
6 jajek
2 łyżki mąki
przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła

Wykonanie:
Cebulę dzielimy na piórka, cukinię myjemy i ze skórką kroimy na cienkie plasterki, pomidory kroimy w paseczki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy cukinię i pomidory, lekko solimy i smażymy kilka minut.  Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami,  dodajemy mąkę i pokruszoną fetę, lekko mieszamy. Masę wylewamy na podsmażone warzywa i smażymy na małym ogniu kilka minut, aż jajka się zetną. Następnie omlet należy przewrócić na drugą stronę (najlepiej zsunąć go na duży talerz, a następnie przykryć patelnią i odwrócić talerz tak, by omlet wpadł do patelni) i smażymy jeszcze chwilę. SMACZNEGO!




2 komentarze:

  1. Cudownie, przepysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. jakiś czas temu znalazłam tutaj tylko muffiny dyniowe które mnie zachęcały ale teraz zaczynam tutaj znajdować coraz więcej potraw które mi się podobają !


    _________________________
    http://tymczasemunatt.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...