środa, 28 listopada 2012

Gofry ziemniaczane

Dzisiaj polecam chrupiące gofry, ale nie jako słodki deser, lecz jako alternatywę dla ziemniaków lub frytek do obiadu lub samodzielne danie. Takie gofry można podać z twarożkiem i ziołami lub jako dodatek do mięsa. Pyszne, lekkie i chrupiące!



Gofry ziemniaczane

Składniki na 4-6 gofrów:

400g ziemniaków
1 cebula
2 jajka
200-250g mąki
szklanka mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa (można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia z obiadu). 
Mleko mieszamy ze śmietaną, żółtkami, oliwą i przyprawami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do mleka razem z ziemniakami. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą. Gofry pieczemy standardowo, około 5 minut.


5 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł, zapamiętam sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamy przyjemność nominować bloga do nagrody Liebster Blog Award:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze, masz talent! :) chyba już z godzinę siedzę na Twoim blogu i się zachwycam, na pewno wypróbuję dużo Twoich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...