Dzisiaj polecam chrupiące gofry, ale nie jako słodki deser, lecz jako alternatywę dla ziemniaków lub frytek do obiadu lub samodzielne danie. Takie gofry można podać z twarożkiem i ziołami lub jako dodatek do mięsa. Pyszne, lekkie i chrupiące!
Gofry ziemniaczane
Składniki na 4-6 gofrów:
400g ziemniaków
1 cebula
2 jajka
200-250g mąki
szklanka mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa (można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia z obiadu).
Mleko mieszamy ze śmietaną, żółtkami, oliwą i przyprawami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do mleka razem z ziemniakami. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą. Gofry pieczemy standardowo, około 5 minut.
bardzo fajny pomysł, zapamiętam sobie :)
OdpowiedzUsuńMamy przyjemność nominować bloga do nagrody Liebster Blog Award:)
OdpowiedzUsuńkurcze, masz talent! :) chyba już z godzinę siedzę na Twoim blogu i się zachwycam, na pewno wypróbuję dużo Twoich przepisów :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńSuper przepisy :)
OdpowiedzUsuń