środa, 6 marca 2013

Ciasto cappuccino

Ciasto z przepisu siostry Anastazji. Pyszna masa cappuccino w zestawieniu z kokosem i biszkoptem kakaowym to idealne połączenie. Polecam!



Ciasto cappuccino

Składniki na blaszkę 23x33cm:

Na biszkopt:
8 jajek
szklanka cukru
160g mąki
40g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Na ciasto kokosowe:
200g kokosu
5 białek
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej

Na masę:
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
łyżka cukru z wanilią
opakowanie budyniu waniliowego
2 szklanki mleka
250g margaryny
30g kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym

Polewa czekoladowa:
250g margaryny
szklanka cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao

Dodatkowo:
2-3 łyżki kokosu do dekoracji

Wykonanie:
Biszkopt: mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo i na przemian dodajemy cukier i żółtka. Na końcu dodajemy suche składniki i lekko mieszamy . Ciasto wylewamy na formę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w 160-180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto kroimy na 2 blaty.

Ciasto kokosowe: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy do połączenia składników. Wsypujemy kokos oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i obsypujemy bułą tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 160-180 stopniach.

Masa: pół szklanki mleka, cukier, cukier z wanilią, budyń, mąkę oraz żółtka miksujemy razem. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy zmiksowane składniki i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy schłodzony budyń oraz proszek cappuccino.

 Polewa: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do połączenia składników.

Pierwszy biszkopt smarujemy połową masy, na masie układamy ciasto kokosowe. Następnie druga część masy i drugi blat biszkoptu. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy wiórkami.


8 komentarzy:

  1. Tak właśnie myślałam ze tu jest kokos..... :) Wyglada smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. DOBRE !ZNAM TO IASTO,PIEKLAM JE Z KSIAZKI KUCHARSKIEJ SIOSRY ANASTAZJI!DZIEKI ZA PRZYPOMNIENIE

    OdpowiedzUsuń
  3. musze przejrzeć te przepisy siostry :) bo to ciasto wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepisy siostry Anastazji zawsze się sprawdzają :) Nie tylko na ciasta. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny, oświećcie mnie, po jakiego grzyba dodajecie proszek do biszkoptu lub bezy??? Przecież to świństwo!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...