piątek, 8 marca 2013

Kopiec kreta

Z okazji Dnia Kobiet dla wszystkich Pań, małych i dużych, wszystkiego co najlepsze!


Z tej okazji proponuję ciasto - tort kopiec kreta. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, zamiast bananów można użyć innych owoców (np. truskawek). Polecam!




Kopiec kreta

Składniki na tortownice 24cm:

Na ciasto:
150g ciemnej czekolady
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
100g margaryny
100g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową:
300g serka twarogowego (u mnie Philadelphia)
500ml śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
50g startej ciemnej czekolady
4 banany

Wykonanie:
Ciasto: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy suche składniki, a na końcu przestudzoną czekoladę (musi być jeszcze płynna). Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. W gotowym cieście łyżką wydrążamy środek, zostawiając dno i boki. Ciasto można lekko nasączyć posłodzoną herbatą.


Wydrążone ciasto kruszymy palcami i odstawiamy. 

Masa serowa: żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawiamy do namoczenia, następnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia.  Serek miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy 1 banana rozgniecionego widelcem. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę, do ubitej wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Śmietanę lekko mieszamy z serkiem, dodajemy startą czekoladę. 

Pozostałe banany kroimy na pół wzdłuż, układamy w wydrążonym cieście. Na banany wykładamy całą masę, formujemy kształt kopca. Całość posypujemy pokruszonym ciastem, dociskając je palcami by nie spadało. Ciasto schładzamy w lodówce.



Źródło: kopiec kreta.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto, jedno z moich ulubionych! Twoje prezentuje się bardzo smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam raz to ciasto, polecam jest bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ulubione ciasto mojego Polowka :)
    Wszystkiego najlepszego i dla Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to ciasto, ale jeszcze go nie robiłam. Zawsze myślałam, że jest bardzo pracochłonne, ale teraz wiem, że nie i muszę je koniecznie kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze! =)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...