12 kwietnia jest Światowym Dniem Czekolady. Z tej okazji proponuję babkę kawową z czekoladą. Z wierzchu babka posmarowana jest dżemem, dlatego jest lekko wilgotna i nie wysycha. Ciasto można również upiec w keksówce. Polecam!
Babka kawowa z czekoladą
Składniki na formę 22cm lub średnią keksówkę;
150g margaryny
150g cukru
szczypta soli
4 jajka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
otarta skórka z pomarańczy
300g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g pokrojonej ciemnej czekolady
Dodatkowo:
kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
100g ciemnej czekolady + łyżka oleju
siekane pistacje do dekoracji
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z kawą rozpuszczalną (dodałam jeszcze łyżeczkę ekstraktu z kawy i cykorii), aż kawa się rozpuści. Margarynę ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem. Stopniowo dodajemy żółtka z kawą oraz skórkę z pomarańczy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do utartej masy. Mieszamy delikatnie. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Masę mieszamy lekko z utartym ciastem. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto na 10 minut zostawiamy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Dżem przecieramy przez sito, lekko podgrzewamy i ciepłym smarujemy ciasto.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z olejem, polewamy babkę. Dekorujemy siekanymi pistacjami.
SMACZNEGO!!!
Wyglada smakowicie..dziekuję za udział w akcji..zapraszam również do akcji Babki i babeczki..
OdpowiedzUsuń