Dynia piżmowa jest słabo znana w Polsce. Nie jest również uprawiania w Naszym kraju. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Od dyni zwyczajnej różni się kolorem i kształtem. Dynia piżmowa ma podłużny, dzwonowaty kształt. Miąższ ma piękny żółtopomarańczowy kolor i orzeźwiający zapach. W smaku jest słodkawy, o charakterystycznym posmaku piżma. Skóra jest twarda, trudna do usunięcia. Pestki są jadalne. Dynię można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 3 miesięcy.
Możemy ją dodawać do gulaszów, zup, można ją piec i gotować. U mnie dzisiaj gulasz z dynią, pieczony w żaroodpornych garnkach. Polecam!
Pieczony gulasz z dynią piżmową
Składniki na 4 porcje:
600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
pół dyni piżmowej
4 ziemniaki
szklanka czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem)
szklanka bulionu (wołowego lub warzywnego)
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy kostkę 2x2cm, oprószamy pieprzem i mąką. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy słodką paprykę i kmin rzymski i smażymy około 2 minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Wlewamy wino, dodajemy pomidory, dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Mieszamy. Wlewamy bulion tak, by przykrywał mięso i warzywa. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne, następnie przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny. W naczyniu sos musi zakrywać całą potrawę. Po upieczeniu nakładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Kiedyś jej próbowałam ale sama nigdy nie miałam okazji ugotować. Bardzo fajny przepis, dla mnie szczególnie bo staram się nie jeść mięsa. Chętnie sobie coś takiego ugotuje:)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie i bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada:)pieknie podane:)
OdpowiedzUsuń