Oscypek i żurawina to połączenie doskonałe. Jeszcze bardziej apetycznie to połączenie prezentuje się na pizzy w towarzystwie sosu pomidorowego i chrupiącej kiełbaski. Ja wykorzystałam hiszpańską kiełbasę chorizo, można użyć bekonu, cienkiej kiełbasy lub mniej kalorycznej szynki. Polecam!
Pizza góralska
Składniki:
Na ciasto:
15g drożdży
250g mąki pszennej
150ml letniej wody
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
250g mąki pszennej
150ml letniej wody
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Na sos:
pół puszki krojonych pomidorów
łyżeczka cukru
przyprawy: sól, pieprz, zioła
pół puszki krojonych pomidorów
łyżeczka cukru
przyprawy: sól, pieprz, zioła
Na nadzienie:
kilka plastrów oscypka
pół cebuli
kiełbaska chorizo (bekon lub cienka kiełbasa)
konfitura żurawinowa
konfitura żurawinowa
Wykonanie:
Ciasto: drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn oraz oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg wielkości formy, przekładamy na formę do pieczenia pizzy i odstawiamy jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.
Sos: pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut do zgęstnienia.
Nadzienie: cebulę dzielimy w piórka, lekko podsmażamy na łyżce oliwy, kiełbasę kroimy w plasterki.
Sosem smarujemy wyrośnięte ciasto, wykładamy cebulę, kiełbasę, oscypek. Na każdym plasterku oscypka układamy pół łyżeczki konfitury.
Pizzę pieczmy około 15 minut w 200 stopniach. Pod koniec można dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera.
SMACZNEGO!
Sos: pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut do zgęstnienia.
Nadzienie: cebulę dzielimy w piórka, lekko podsmażamy na łyżce oliwy, kiełbasę kroimy w plasterki.
Sosem smarujemy wyrośnięte ciasto, wykładamy cebulę, kiełbasę, oscypek. Na każdym plasterku oscypka układamy pół łyżeczki konfitury.
Pizzę pieczmy około 15 minut w 200 stopniach. Pod koniec można dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera.
SMACZNEGO!
o rany!prawdziwa uczta!!!!wspaniala!!!
OdpowiedzUsuńRarytas dla oscypkożerców :)
OdpowiedzUsuń