Zbliża się lato. W upalne dni każdy szuka sposobu na ochłodę. Polecam zatem pyszną mrożoną kawę z lodami. Skutecznie orzeźwi i doda Nam energii.
Kawa mrożona z lodami waniliowymi
Kawa mrożona z lodami waniliowymi
Składniki na 2 szklanki:
100ml mocnej kawy espresso
100ml mleka
8 kostek lodu
6 gałek lodów waniliowych
1 łyżeczki cukru
bita śmietana + czekolada w proszku do dekoracji
Wykonanie:
Lód wrzucamy do miksera, wlewamy gorącą kawę, dodajemy mleko, cukier oraz lody i miksujemy. Następnie przelewamy do wysokich szklanek, dekorujemy bitą śmietaną i sypką czekoladą.
Z dań na zimno proponuję rybę w zalewie octowej. Mnie bardzo taka rybka smakuje, dodatkowym plusem jest to, iż przez dłuższy czas można ją przechowywać w lodówce.
Ryba w zalewie octowej
Składniki na średni półmisek:
kilka płatów ryby (u mnie sola)
mąka, jajko, bułka tarta do panierki
przyprawa do ryb, sok z cytryny
Na zalewę:
2 cebule
4 szklanki wody
szklanka octu
6 łyżek cukru
2 łyżki soli
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
Wykonanie:
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy przyprawą do ryb. Panierujemy w mące, jajku i bułce i smażymy na złoty kolor.
Zalewa: Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól oraz ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia. Cebule dzielimy na piórka, gdy zalewa zacznie wrzeć wrzucamy do garnka, gotujemy kilka minut, studzimy.
2 cebule
4 szklanki wody
szklanka octu
6 łyżek cukru
2 łyżki soli
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
Wykonanie:
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy przyprawą do ryb. Panierujemy w mące, jajku i bułce i smażymy na złoty kolor.
Zalewa: Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól oraz ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia. Cebule dzielimy na piórka, gdy zalewa zacznie wrzeć wrzucamy do garnka, gotujemy kilka minut, studzimy.
Zimne ryby przekładamy do półmiska lub naczynia żaroodpornego, zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki. Rybkę najlepiej przygotować 2-3 dni przed podaniem.
Podoba mi sie bardzo ta rybka w zalewie ,podana jako zimne danie,super:):):)
OdpowiedzUsuńi jeszcze jedno..z czym ja podajesz ,czy jako przekaske z chlebem,czy moze rowniez sluzyc jako danie obiadowe z ziemniaczkami?
OdpowiedzUsuńU mnie rybka serwowana była jako przekąska z kromką chleba, ale z ziemniaczkami też na pewno fajnie się skomponuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyprobowalam te rybke i jestem bardzo zadowolona,pycha;),podalam ja z Twoim innym przepisem....SALATKA Z PORA:)Bardzo dOBRE....pozdrawiam i milego dnie zycze..
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepisy się sprawdziły. Również pozdrawiam i dziękuję za komentarze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rybki, to moje ulubione danie w wigilie, nie wyobrażam sobie świąt bez rybek w zalewie octowej:).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
ps. świetna stronka, chyba częściej będę tu zaglądać:)
Zachęcam do zaglądania :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńwitam:)
OdpowiedzUsuńProponuję zamiast ryb zastosować pieczarki do tej zalewy, coś pysznego na imprezki. Pieczarki pokroić na cztery części obtoczyć w panierce tak jak ryby i usmażyć. Naprawdę polecam:)
pozdrawiam Ilidan
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń