Jedna z Czytelniczek poleciła mi kiedyś kurczaka w maślance. Postanowiłam przepis wypróbować i jestem z niego bardzo zadowolona. Kurczak w marynacie z maślanki staje się bardzo kruchy, jest soczysty i delikatny. Upieczony w piekarniku jest zdrowszy niż smażony, a tak samo chrupiący. Do marynaty można dodać dowolnych ziół i przypraw wg upodobań. Polecam!
Składniki na 2-3 porcje:
2 piersi z kurczaka
szklanka maślanki
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszona natka pietruszki
kilka garści płatków kukurydzianych
Wykonanie:
Piersi myjemy, kroimy na długie paski, nacieramy solą i pieprzem i przekładamy do miski. Maślankę mieszamy z ziołami i natką, zalewamy kurczaka i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Płatki kukurydziany rozgniatamy rękami, kurczaka w marynacie z maślanki panierujemy w płatkach i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Pyszne, chrupiące, kruche i zdrowe kąski kurczaka.
Wykonanie:
Piersi myjemy, kroimy na długie paski, nacieramy solą i pieprzem i przekładamy do miski. Maślankę mieszamy z ziołami i natką, zalewamy kurczaka i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Płatki kukurydziany rozgniatamy rękami, kurczaka w marynacie z maślanki panierujemy w płatkach i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Pyszne, chrupiące, kruche i zdrowe kąski kurczaka.
Witam jetem na zasluzonej emeryturze i mam wolny czas, ktory z przyjemnoscia poswiecam wnukom a ze lubia jesc to Twoje przepisy sa dokladnie tym czego szukalam POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńOj, to pracowita emeryturka :) Ale dzieci dają niesamowitą radość. Pozdrawiam również!
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne wszystkim bardzo smakowało a najbardziej dzieciom a to najważniejsze
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy są genialne szacun :)
OdpowiedzUsuńJakie mogą być dodatki do tego kurczaka ?
OdpowiedzUsuńsos czosnkwoy;
UsuńFrytki, ziemniaczki z wody, surówka.
OdpowiedzUsuńpostanowiłam,że zrobię właśnie tego kurczaka w szkole gotujemy na ocenę mam nadzieję,że wyjdzie taki jak na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :)
OdpowiedzUsuńkurczak idealny-soczysty ale dlaczego spaliły mi się płatki piekarnik nastawiłam na 180 stopni.
OdpowiedzUsuńPieczone na samej blaszce, bez papieru? Z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńz papierem bez .
OdpowiedzUsuńMożna zmniejszyć temperaturę do 170st i skrócić czas do 20 minut, a jeśli płatki zaczną się mocno rumienić trzeba je przykryć z góry folią aluminiową. Spaliły się na czarno czy tylko mocno zbrązowiały?
OdpowiedzUsuńna czarno
OdpowiedzUsuńale od spodu
OdpowiedzUsuńByć może to wina piekarnika, który mocniej grzeje z dołu. Blaszka była na środku piekarnika? Ja piekłam z termoobiegiem i nic się nie spaliło.
OdpowiedzUsuńA czy zamiast maslanki moze byc jogurt naturalny ?
OdpowiedzUsuńMoże być jogurt.
Usuń