piątek, 10 czerwca 2011

Chleb orkiszowy z miodem

Pszenica orkisz jako zboże chlebowe uprawiana była już w średniowieczu. Obecnie spotykana jest w uprawach reliktowych. Ziarna orkiszu zawierają więcej białka niż ziarno zwyczajnej pszenicy. Orkisz jest również bogatszy w gluten, zawiera więcej cynku, miedzi, selenu oraz witamin A, E, D. Zawiera bardziej wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy i jest bogatym źródłem błonnika. Orkisz wzmacnia ciało, wspomaga Nas w stanach zmęczenia i zmniejszenia wydolności organizmu, nawracających zakażeniach, alergiach, dolegliwościach serca i układu krążenia, chorobach nerek i wątroby. Poprawia również trawienie oraz funkcje układu nerwowego. Orkisz jest w 100% przyswajalny przez organizm. Można go spożywać w postaci kasz, kleików, pieczywa, płatków, makaronu, klusek, naleśników, otrąb, słodyczy lub kawy. U mnie dzisiaj zdrowy chlebek orkiszowy na miodzie. Polecam!!



Chleb orkiszowy z miodem na zakwasie

Składniki na keksówkę 25cm:

Na zaczyn:
3 łyżki zakwasu żytniego
75g mąki orkiszowej (u mnie razowej)
100ml letniej wody

Ciasto właściwe:
zaczyn jw
500g mąki orkiszowej
275ml letniej wody
30g miodu
5g świeżych drożdży lub łyżeczka drożdży instant
płaska łyżeczka soli

Wykonanie: 
Zaczyn: dzień przed pieczeniem chleba przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 12 godzin (ja przygotowałam zaczyn wieczorem i odstawiłam na noc).
Ciasto właściwe: jeśli używamy drożdży świeżych rozprowadzamy je 2 łyżkami letniej wody. Do zaczynu dodajemy mąkę, wodę, sól, miód, drożdże i wyrabiamy ciasto kilka minut. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne miskę owijamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Foremkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i przekładamy do keksówki. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Chleb wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, pieczemy 10 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...