Napotkałam jeszcze w sklepie piękne truskawki i od razu postanowiłam przygotować znaleziony niedawno przepis na rurki z kremem truskawkowym. Krem ma śliczny kolor i jest bardzo prosty do przygotowania. Polecam!
Rurki z kremem truskawkowym
Składniki na około 25 rurek:
200g mąki
125g masła
125g gęstej śmietany 18%
szczypta soli
Na krem:
350ml musu truskawkowego
4 łyżki cukru
50ml soku jabłkowego
1 budyń waniliowy
100g zimnego masła lub margaryny
Dodatkowo:
drobny cukier do wypieków
Wykonanie:
Ciasto: z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy godzinę w
lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość
2-3mm i kroimy w paski 2-3 cm szerokie i długie na 25cm. Foremki do rurek
smarujemy masłem. Na każdą foremkę nawijamy pasek zaczynając o węższej części.
Rurki obtaczamy w drobnym cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia.
Rurki pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Zdejmujemy z foremek i studzimy.
Krem: mus z truskawek (zmiksowane truskawki) wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Budyń (proszek) rozpuszczamy w soku jabłkowym, wlewamy do gotującego się musu i mieszamy aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzony budyń miksujemy z masłem.
Krem przekładamy do szprycy i napełniamy rurki. Schładzamy w lodówce.
SMACZNEGO!
Inspiracja: rurki.
zatęskniłam za takimi rureczkami:) no nie ale kusisz;)
OdpowiedzUsuń