sobota, 8 listopada 2014

Makaron z krewetkami w ziołowym sosie

Danie wykwintne na specjalną okazję, ale sprawdzi się również jako codzienny obiad lub kolacja. Mocno ziołowy, kremowy sos z mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów. Kompozycja idealna, a całość dopełniają krewetki oraz białe wino. Dla miłośników owoców morza i makaronu - raj na talerzu. Polecam!
 
 

 
 
Makaron z krewetkami w ziołowym sosie
 
Składniki na 4 porcje:
 
opakowanie makaronu Czanieckiego Tasiemka
250g obranych krewetek
250g Mascarpone
3 suszone pomidory w oliwie
mała cebula
ząbek czosnku
pół szklanki białego, wytrawnego wina
przyprawy: sól, pieprz
pęczek świeżych ziół (bazylii, zielonej pietruszki i oregano)
 
Wykonanie:
 
Krewetki zalewamy winem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, zioła myjemy, otrząsamy z wody, obrywami listki i siekamy.
Pomidory kroimy w paseczki.
Makaron gotujemy al dente, odsączamy.
Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu około minuty, dodajemy 3/4 ziół, podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy krewetki z winem, dodajemy pomidory i dusimy, aż połowa wina odparuje. Zmniejszamy moc palnika, dodajemy mascarpone i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy resztę ziół, przekładamy makaron i mieszamy, aż pokryje się sosem. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
 
SMACZNEGO!
 


zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...