Od jakiegoś czasu mrożone jogurty robią się coraz popularniejsze. Nic w tym dziwnego, są zdrowsze i mniej kaloryczne od lodów, a smakiem im nie ustępują. Niedawno jedliśmy taki mrożony jogurt z goframi i polewą z syropu klonowego. Niebo w gębie!
Jogurty można łączyć z różnymi dodatkami i uzyskiwać ciekawe smaki. Ja użyłam greckiego jogurtu, ale można wykorzystać jogurt naturalny. U mnie dzisiaj przepis podstawowy na jogurt waniliowy. Polecam!
Jogurt mrożony waniliowy
Składniki na 500ml:
500ml jogurtu naturalnego lub greckiego
1/4 szklanki cukru (ilość cukru zależy oczywiście od preferencji)
1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub łyżka cukru waniliowego)
Wykonanie:
Jogurt miksujemy z cukrem i ekstraktem do połączenia składników. Masę schładzamy w zamrażalniku około 2-3 godzin po czym wlewamy do maszynki do lodów i miksujemy do uzyskania konsystencji lodów.
Bez maszynki do lodów: zmiksowaną masę wkładamy do zamrażalnika i co godzinę mieszamy, by ją napowietrzyć.
Podałam gotowy jogurt z naleśnikami i syropem klonowym - pyszności!
O właśnie na takie lody mam w tej chwili ochotę!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, napewno skorzystam! Dziękuję za ispirację! Już zapisany, może jutro się skuszę i zrobię;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńno, jedne z lepszych, chłodzących rarytasów! uwielbiam go ;]
OdpowiedzUsuńW sam raz na te upalne dni :)
OdpowiedzUsuń