poniedziałek, 2 lipca 2012

Risotto z kurczakiem i warzywami

Szybkie, smaczne i kolorowe risotto warzywami i kurczakiem. Polecam!



Risotto z kurczakiem i warzywami

Składniki na 4 porcje:

szklanka ryżu do risotto
600ml bulionu warzywnego
1 cebula
ząbek czosnku
1 duża pierś z kurczaka
mrożonka warzywna (u mnie marchew, kalafior, brokuł)
łyżka masła
łyżka śmietany
łyżka tartego parmezanu
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Pierś kurczaka oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Studzimy i kroimy w paseczki.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy. Wsypujemy ryż i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie stopniowo podlewamy bulionem i mieszamy często. Gdy ryż jest już prawie miękki dodajemy mrożone warzywa i kurczaka i dusimy całość, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy masło, śmietanę oraz parmezan, doprawiamy do smaku w razie konieczności i od razu podajemy. 


2 komentarze:

  1. Spróbowałam i wyszło super;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie jestem po tym obiadku, pycha :) Tylko parmezanu wrzuciłam więcej bo lubię

    OdpowiedzUsuń

Bardzo chętnie poznam Waszą opinię nt przepisów. Wiem, iż okienko komentarzy jest odrobinę skomplikowane, ale nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...