Szybkie, smaczne i kolorowe risotto warzywami i kurczakiem. Polecam!
Risotto z kurczakiem i warzywami
Składniki na 4 porcje:
szklanka ryżu do risotto
600ml bulionu warzywnego
1 cebula
ząbek czosnku
1 duża pierś z kurczaka
mrożonka warzywna (u mnie marchew, kalafior, brokuł)
łyżka masła
łyżka śmietany
łyżka tartego parmezanu
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś kurczaka oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Studzimy i kroimy w paseczki.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy. Wsypujemy ryż i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie stopniowo podlewamy bulionem i mieszamy często. Gdy ryż jest już prawie miękki dodajemy mrożone warzywa i kurczaka i dusimy całość, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy masło, śmietanę oraz parmezan, doprawiamy do smaku w razie konieczności i od razu podajemy.
Spróbowałam i wyszło super;)
OdpowiedzUsuńWłasnie jestem po tym obiadku, pycha :) Tylko parmezanu wrzuciłam więcej bo lubię
OdpowiedzUsuńzrobiła i jest pyszne , smakowało mojej rodzince , zamiast kalafiora dąlam pieczarki i papryke , dziekuje :)
OdpowiedzUsuń