poniedziałek, 17 września 2012

Focaccia

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej. Jest to drożdżowe pieczywo, pieczone w formie dużego, płaskiego placka. Są różne odmiany focaccia, z najczęstszych dodatków występują sól, zioła, oliwki, suszone pomidory, cebula. Focaccia zazwyczaj podawana jest na ciepło jako przystawka lub jako dodatek do innych potraw.




Focaccia

Składniki na blaszkę 26 x 36cm:

Na ciasto:
500g mąki pszennej chlebowej
15g suszonych drożdży
10g soli
300ml letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:
garść oliwek i suszonych pomidorów (najlepiej z oliwy)
łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
łyżeczka rozmarynu
oliwa do spryskania ciasta

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, mąkę mieszamy z solą, wlewamy wodę z drożdżami i mieszamy. Następnie dodajemy oliwę i zagniatamy gładkie ciasto (około 10 minut). Ciasto smarujemy oliwą i wkładamy do wyrośnięcia do miski. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. 
Formę do pieczenia smarujemy lekko oliwą. Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami na wielkość blaszki i przekładamy na blaszkę. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. 
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni (z termoobiegiem). Oliwki kroimy na połówki, pomidory na nieduże kawałki. W wyrośniętym cieście palcem robimy głębokie otwory, w które wkładamy oliwki i pomidory. Wierzch ciasta spryskujemy oliwą, posypujemy solą gruboziarnistą oraz rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut. 




2 komentarze:

  1. Kocham, kocham, kocham ! Mogłabym mieszkać w genui dla focacci : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdza się na imprezach, jako coś ciepłego i pożywnego z dodatkiem sosu czosnkowego.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...