Słodka propozycja dla miłośników rabarbaru. Kruche ciasto z posypką migdałową i nadzieniem rabarbarowym na pewno przypadnie Wam do smaku. Posypka słodka, chrupiąca i aromatyczna świetnie komponuje się z lekko kwaskowatym rabarbarem. Polecam!
Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową posypką
Składniki na blaszkę 24 x 24cm:
Na kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
180g masła
3 żółtka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
Na nadzienie:
700g rabarbaru
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
łyżka bułki tartej
Na posypkę:
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki zmielonych migdałów
pół szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
90g stopionego masła
Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, owijamy je folią i schładzamy około godziny. Następnie ciastem wylepiamy dno natłuszczonej foremki, podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Nadzienie: rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki około 1cm. Na palniku rozgrzewamy mocno suchą patelnię, wrzucamy rabarbar, dodajemy cukier i podsmażamy na mocnym ogniu, aż rabarbar puści sok (2-3 minuty). Zdejmujemy z ognia i osączamy na sicie.
Posypka: wszystkie składniki mieszamy w misce, aż powstanie kruszonka.
Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, posypujemy bułką tartą. Na wierzch kruszymy palcami posypkę. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
ale kusisz! a ja juz od tak dawna nie widziałam rabarbaru
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda !!!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, zatęskniłam za rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńPyszności, zwłaszcza że z moimi ukochanymi migdałami....
OdpowiedzUsuńznalazłam masę inspiracji !dzięki! :)
OdpowiedzUsuńIga
Cała przyjemność po mojej stronie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNajlepsze jakie jadłam do tej pory................nie idzie się oprzeć w ciągu 3 dni piekę go po raz drugi :):):) znika w mig z talerza......Polecam każdemu a kruszonka mmmmmmmmmmm:)
OdpowiedzUsuńCzyli sezon rabarbarowy rozpoczęty :) Cieszę się, iż smakowało. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczy można użyc rabarbaru mrożonego?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można. I tak rabarbar należy przesmażyć i odsączyć z nadmiaru soku więc może być mrożony. Możemy podsmażyć mrożony i dusić, aż się rozmrozi i odparuje. Pozdrawiam :)
UsuńJaką proporcję będę musiała użyć, gdy będę chciała upiec ciasto w blaszce 25x36 ??
OdpowiedzUsuńNa większą blaszkę 1,5 porcji. Pozdrawiam
Usuń