poniedziałek, 10 września 2012

Quiche (kisz) z brokułami i szynką

Quiche (po polsku kisz) to wywodząca się z Francji potrawa składająca się z kruchego lub francuskiego ciasta oraz wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno - śmietanową. Nadzienie mogą stanowić warzywa, różne gatunki mięsa, sery, zioła i przyprawy. Kisz pieczony jest w okrągłych formach na tartę, najlepiej by było to naczynie ceramiczne, które dłużej utrzymuje ciepło.

Dzisiaj polecam kisz z brokułami i szynką. Szybkie, proste i sycące.





Kisz z brokułami i szynką

Składniki na formę 24cm:

Na kruche ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła
1/4 łyżeczki soli
50ml zimnej wody

Na nadzienie:
1 brokuł
kilka plastrów szynki wieprzowej

Na masę jajeczną:
3 jajka
200g serka twarogowego typu Philadelphia
pół szklanki mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
100g startego żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciastem wylepiamy natłuszczone dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Ciasto podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach.

Nadzienie: brokuł gotujemy około 3 minut w wodzie z dodatkiem cukru i soli, osączamy i studzimy. Szynkę kroimy w paseczki.

Masa: jajka miksujemy z mlekiem, serem, śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami i dodajemy starty ser.

Na podpieczonym cieście układamy brokuły, posypujemy szynką. Całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut.



Źródło: kisz.

16 komentarzy:

  1. Świetnie się to prezentuje, piękne kolory :) Kusi niesłychanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. udane połączenie smakowe ktoś kiedyś wymyślił ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Uwielbiam quiche! Twój wspaniale się zapowiada!
    Pysznie u Ciebie - pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się świetnie. Musze wypróbować :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję i życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro będzie u mnie na obiad Twoja propozycja. Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam. Dota

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszedł Ci zakalec na spodzie po całości jak widać... Ja dziś robiłam pierwszy raz tylko że z boczkiem i pomidorami i też mam zakalec na cieście... Nie wiesz co z tym zrobić w przyszłości? Bo bardzo dobre było nadzienie. Ania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli ciasto było podpiekane wcześniej to nie powinno byc zakalcowate. Można spróbować dać mniej mleka do masy jajecznej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Po prostu genius!
    Naprawdę dzięki za przepis, był dzisiaj na obiad, będzie i jutro. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż się głodna zrobiłam.

    Zapraszam do siebie na konkurs http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2013/07/konkurs-letni-deser-z-teekanne-do.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Od wczoraj coś mnie wzięło na Quiche dziś był z porami i boczkiem jutro z brokułami i szynka. Chyba będą częściej u mnie gościć

    OdpowiedzUsuń
  12. Żeby nie było zakalca,ciasto trzeba wpierw upiec,wystudzić i dopiero wlać masę i ponownie upiec ,aż masa się zetnie.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...