Danie szybkie i bardzo proste. Kurczak w glazurze z coca - coli i ketchupu. Podczas pieczenia mięso nabiera pięknego ciemnobrązowego koloru i słodkiego smaku. Polecam!
Kurczak pieczony w coca - coli
Składniki na 4 porcje:
4 porcje kurczaka (udka, podudzia, pałeczki)
przyprawy: sól, pieprz, chili
2 ząbki czosnku
Na glazurę:
przyprawy: sól, pieprz, chili
2 ząbki czosnku
Na glazurę:
szklanka coca - coli
pół szklanki ketchupu
pół szklanki brązowego cukru
pół szklanki brązowego cukru
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i chili. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Glazura: colę mieszamy z ketchupem i cukrem w rondelku. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut, aż płyn się zredukuje i zagęści.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy glazurą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 40-50 minut, co jakiś czas polewając mięso glazurą.
Glazura: colę mieszamy z ketchupem i cukrem w rondelku. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut, aż płyn się zredukuje i zagęści.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy glazurą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 40-50 minut, co jakiś czas polewając mięso glazurą.
och jak pięknie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje. Na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńtroche duzo pracy ,ale jest ok :P
OdpowiedzUsuńDużo? XD
UsuńProponuję odnieść się to tradycyjnego bigosu gotowanego 5 dni ;)
Mogę cukier brązowy zastąpić zwykłym, białym?
OdpowiedzUsuńMożna użyć cukru białego.
UsuńHej, zapisz się do MyTaste.pl, bo masz mnóstwo fajnych przepisów :)
OdpowiedzUsuńZapisałam się. Dzięki za podpowiedź :) Pozdrawiam
Usuńmniam!! Ja zamiast brązowego cukru (nie miałam) dałam biały (o połowe mniej niż w przepisie) i wyszły przepyszne, takie soczyste i słodziutkie ! Polecam !
OdpowiedzUsuńPyszne jesli sie doda wiecej pikantnego. Wtedy jest mmm palce lizać. Raz zrobilam i teraz mąż prosi bym to powtórzyła ��
OdpowiedzUsuńMoja córcia skosztowała raz i teraz muszę robić pałeczki prawie co tydzień. Lepsze niż w KFC i McDonaldzie. Po prostu SUPER.
OdpowiedzUsuńZamiast cukru, gorzka czekolada
OdpowiedzUsuńIle ma oko soli pieprzu, czosnku i chili?
OdpowiedzUsuńChili szczypta, soli około pół łyżeczki, pieprzu 1/4 łyżeczki.
Usuń4 porcje to znaczy podudzia udka pałeczki - wszystkiego po 4 kawałki ?
OdpowiedzUsuńMogą być 4 udka podzielone na pałeczki i podudzia.
UsuńPiecze się bez tłuszczu??? Nic na spód brytfanki? I czy piec pod przykryciem, czy bez??
OdpowiedzUsuńPieczemy bez tłuszczu i bez przykrycia.
OdpowiedzUsuńMożna piec z ryżem na spodzie ?
OdpowiedzUsuńBez ryżu, mięso polewamy w czasie pieczenia glazurą.
UsuńMoże być pierś z kurczaka zamiast pałek? :) Zmienia się jakoś czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńMożna upiec pierś, pieczemy krócej - 30 - 40 min w zależności od wielkości filetów.
Usuń